75-jaar-bevrijding_Sint-Pieters-Leeuw_WOIISINT-PIETERS-LEEUW: – 75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde in Sint-Pieters-Leeuw de Tweede Wereldoorlog op 3 september 1944.
Om dit te herdenken brengt de onafhankelijke nieuwssite www.sint-pieters-leeuw.eu tijdens de zomervakantie een reeks over  WOII.
Vandaag deel 8: V1 bom vernielt huis van Bruintje in Rukkelingen.

Aantekening door Pastoor Van den Bogaert: “Van V-bommen hadden wij niet veel te lijden. Den 4de november 44 rond 10 uur ‘s morgens viel er eene V1 te Rukkelingen, die het pachthof van G. De Bruyn geheel verwoeste, en veel schade toebracht aan de omliggende hofsteden. Alle menschen waren met schrik geslagen en van toen af sliep bijna elkeen in den kelder. Er kwamen dan verder nog wel regelmatig bommen over en vielen zoowat rechts en links en overal (te Zuen vielen er twee) doch onze parochie bleef verder gespaard.”
V1-bommen in WOII - aan V-Maloustraat_01
De bom zou vermoedelijk bedoeld geweest zijn voor Coloma waar Engelsen waren, maar zou een kruin van een boom geraakt hebben en daardoor is de V1 bij Bruintje gevallen.

De dochter des huizes, Philomène De Bruyn, zat die zaterdag achter de stoof en na de inslag van de V1 bom heeft men haar gevonden in de kelder met de stoof en het plafond van de kamer onder haar. De ganse vloer was dus omgekeerd door de inslag. Zij heeft haar leven te danken aan een balk die de grote stukken tegengehouden heeft al was ze wel zwaar gewond aan haar voet.
De inslag moet enorm geweest zijn want papieren die in het huis lagen zijn teruggevonden op de Karenberg.


Op de Garebaan gingen ook de ruiten van een serre kapot van de luchtverplaatsing.

Felix en Joseph Michiels waren op die dag aan het pachthof bij Lories, aan de overkant van de straat, aan de corniche aan het werken. Ze hadden echter hun boterhammen vergeten daardoor moesten ze naar huis gaan eten. Als ze ter hoogte van Coloma waren is de bom in Rukkelingen ingeslagen,…
Het huis van Lories werd onlangs afgebroken. Vroeger durfde men nooit echt iets aan het huis veranderen omwille dat het onstabieler geworden was door de inslag zo vlakbij.


Herlees ook de andere artikels in de reeks – 75 jaar bevrijding Sint-Pieters-Leeuw:
Deel 1: Moeder Stanislas – Zuster Overste van Sint-Antonius
Deel 2: Het gewone dagelijkse leven

Deel 3: Vlezenbeek in de Tweede Wereldoorlog
Deel 4: Propaganda via vluchtschriften – strooibiljetten
Deel 5: Op de vlucht tot in Normandië
Deel 6: Mei 1940 bominslag thv Mekingenweg
Deel 7: Opeising Leeuwse kerkklokken
Deel 8: V1 bom vernielt huis van Bruintje in Rukkelingen


Heeft u zelf nog foto’s of verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw?
Mail dan naar info.vereniging@gmail.com  .

%d bloggers liken dit: