75-jaar-bevrijding_Sint-Pieters-Leeuw_WOIISINT-PIETERS-LEEUW: – 75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde in Sint-Pieters-Leeuw de Tweede Wereldoorlog op 3 september 1944.
Om dit te herdenken brengt de onafhankelijke nieuwssite www.sint-pieters-leeuw.eu tijdens de zomervakantie een reeks over Sint-Pieters-Leeuw tijdens WOII.
Vandaag deel 1: Moeder Stanislas – zuster overste van Sint Antonius.

Eind 1939 werd aan de Meersteen door de 5de Batterij Territoriale Wacht voor Luchtafweer (oftewel Garde Territoriale Anti-aérienne – GTA) luchtafweergeschut geplaatst tegen een eventuele aanval van vijandelijke vliegtuigen. De C40mm kanonnen staan steeds bij het C94mm geschut opgesteld om deze batterijen te verdedigen tegen aanvallen op lage hoogte.
2019-07-03-illustratieve-foto-kanon

Een paar bataljons Grenadiers en Carabiniers kregen hun inkwartiering in het klooster van Sint Antonius. Zo’n 200 manschappen waren gelogeerd in de toen nieuwe feestzaal, in de oude kapel en in enkele klaslokalen.
Toen op 10 mei 1940 de Duitsers België binnen vielen werden de kostscholieren door Moeder Overste Stanislas (Caroline Van Belle) naar huis gestuurd. Enkele dagen later werden de eerste vluchtelingen opgevangen in het klooster.
Op 17 mei vallen Engelse soldaten binnen in het klooster en geven het bevel te vluchten richting Doornik. Moeder Stanislas weigert en blijft met haar zusters ter plaatse.
Na een paar dagen verschenen de eerste Duitse soldaten. Daar echter de Belgische en geallieerde troepen reeds weg waren verliep alles zonder gevecht. De Duitsers kwamen met een zestigtal inkwartiering eisen in het klooster en een deel van de gebouwen zou moeten worden afgstaan tot het einde van de oorlog. Niettegenstaande de inbeslagname kon na enige tijd de klassen herbeginnen.

Don-Bosco_sint-pieters-leeuwIn mei 1942 verscheen het dekreet waarbij Joden verplicht werden zich te gaan aanmelden en een gele ster op hun klederen moesten dragen.
De Congregatie van Sint-Antonius zorgde op verzoek van het Comité Nationale des Juifs voor een schuilplaats voor kinderen van Israëlieten. Op een bepaald ogenblik zeker tot 43 evenals jonge gezinnen. Allerlei voorzorgen waren nodig om te ontsnappen aan de opzoekingen van de “feldgrunen”.
De zusters verborgen de kinderen op onvindbare plekken toen de Gestapo het klooster binnen viel. Op een moment waren er kinderen weg gestoken in de koelruimte van het vlees. De soldaten geloofden dat er alleen maar vlees opgeslagen was en vonden zo de kinderen niet.
De bevoorrading van het huis was een hele bekommernis. Zo waren er rond de 150 bewoners , waaronder vele verdokenen die op de lijst van het personeel niet mochten verschijnen voor voorraadzegels te bekomen. Het was dan ook nodig allerlei smokkel te organiseren om vlees, graan en aardappelen te bemeesteren. Meer dan eens had Moeder Overste, die gewoonlijk zelf de expeditie leidde, onaangename avonturen te beleven.
Het Joodse dagblad “Aufbau” loofde na de oorlog het klooster: “De joodse kinderen hebben in dit klooster een uitmuntend schoolonderricht in de lagere en hogere klassen genoten. De verpleging gezien de toenmalige omstandigheden, was zeer goed…. Révérende Mère Stanislas is een gans zeldzaam mens en heeft deze kinderen en gezinnen die ze verborgen hield gered. De Joodse wereld is deze edele vrouw grote dank verschuldigd.”

In het klooster was ook een opslagplaats van het geheim leger, voor de voeding van de Witte Brigade. Er werden uniformen gemaakt en bewaard, vergaderingen van de leiders grepen er plaats. Zelf een Engelse parachutist vond er gedurende verscheidene dagen een zekere schuilplaats. Alles geschiede met veel voorzorgen om het geheim te bewaren.
Op 3 september 1944 rolden op de Bergensesteenweg de triomfantelijke geallieerde legers voorbij, die Brussel kwamen bevrijden. Aan de edelmoedige medewerking van de Zusters van Sint-Antonius en inzonderheid van haar Overste werd openbaar hulde gebracht.

Bronnen en met dank aan:
Zusters van Sint-Antonius, Centrum voor Historische Documentatie (CHD), Raf Meert, M. De Meulemeester

Na de oorlog werd Moeder Stanislas benoemd tot de Ridderorde van Leopold II met palm en werd haar het Oorlogskruis 1940 met palm verleend en ook nog de Médaille de la Résistance.
Ook vanwege de regeringen van de geallieerden kwamen blijken van dank en bewondering. Van Engeland kreeg ze de “King’s Medal of courage in the cause of Freedom”.Uit Amerika kreeg ze vanwege president Eisenhower een dankschrift van het Amerikaanse volk voor de hulp die ze verleend had aan geallieerde vliegers, die zij in het klooster had opgenomen.
Israël eerde in 2016 postuum nog Zuster Stanislas met het diploma en medaille van Yad Vashem (zie artikel-klik hier).

Herlees ook de andere artikels in de reeks – 75 jaar bevrijding Sint-Pieters-Leeuw:
Deel 1: Moeder Stanislas – Zuster Overste van Sint-Antonius
Deel 2: Het gewone dagelijkse leven


2019-07-03-tank.jpgDinsdag 3 september 2019 – historische kolonne legervoertuigen rijdt door Sint-Pieters-Leeuw

Als blikvanger van ’75 Jaar Bevrijding’ vormen de Landcomponent van Defensie en het WHI samen een historische kolonne. Deze zal bestaan uit 50 voertuigen van de Tweede Wereldoorlog, waarvan een groot deel ook effectief deelnam aan de bevrijding van 1944. Daarbij komen nog 20 moderne voertuigen van de Landcomponent zodat de brug tussen verleden en heden gemaakt wordt.
Meer info: belgiumremembers44-45.be & www.belgiumwwii.be


Heeft u zelf nog foto’s of verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw?
Mail dan naar info.vereniging@gmail.com  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.