SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag kreeg zuster Stanislas (gestorven in 1956), zuster overste van Sint Antonius tijdens de tweede wereldoorlog, postuum een oorkonde en medaille van de staat Israël voor het redden van vele Joodse kinderen uit de handen van de Duitse bezetter.


Mevrouw de Ambassadeur van Israël, Z.E. Simona Frankel, was aanwezig om hulde te brengen aan Caroline Van Belle – zuster Stanislas.
Vandaag zijn we hier samen om in naam van de staat Israël en de hele Joodse bevolking Moeder Caroline Van Belle te eren. Een brave burger die het leven van vele Joodse meisjes gered heeft tijdens de donkere dagen van de Belgische bezetting. Daarom geven we vandaag aan zuster Stanislas, postuum het diploma en medaille van Yad Vashem (Jad Wasjem)“.

In de lente van 2017 wordt haar naam gegrift op de ‘Hall of Names’  van Yad Vashem – in het park gewijd aan de ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’, niet-Joden die tijdens de vervolging Joden hebben gered – in Jeruzalem.

Marie-Stanislas was tijdens de oorlog moeder overste van de Sint-Antoniusschool in Sint-Pieters-Leeuw. Een aantal Joodse ouders hadden hun kinderen ondergebracht in de school omdat ze hen wilde behoeden voor een dreigende deportatie. De zusters gaven de kinderen les en verborgen hen op onvindbare plekken toen de Gestapo het klooster binnen viel. Op een moment waren er kinderen weg gestoken in de koelruimte van het vlees. De soldaten geloofden dat er alleen maar vlees opgeslagen was en vonden zo de kinderen niet.

Het meest aangrijpende moment tijdens de huldiging in Sint-Antonius waren de getuigenissen van vijf tachtigers, die destijds als kind gered werden door zuster Stanislas.
Voor de aanwezigen was dit toch even slikken te weten dat deze mensen destijds als kind hier ‘verstopt werden’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

%d bloggers liken dit: