75-jaar-bevrijding_Sint-Pieters-Leeuw_WOIISINT-PIETERS-LEEUW: – 75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde in Sint-Pieters-Leeuw de Tweede Wereldoorlog op 3 september 1944.
Om dit te herdenken brengt de onafhankelijke nieuwssite www.sint-pieters-leeuw.eu tijdens de zomervakantie een reeks over  WOII.
Vandaag deel 4: Propaganda via vluchtschriften – strooibiljetten

Armand Stallaert was 11 jaar toen de oorlog begon. Hij trok door de velden op zoek naar strooibiljetten.

2019-07-24-Armand-StallaertTijdens de Tweede Wereldoorlog werden door de oorlogvoerende landen pamfletten uitgestrooid vanuit vliegtuigen. Deze strooibiljetten dienden uiteraard voor propagandadoeleinden maar ook om de burgerbevolking van de bezette gebieden en van de vijandelijke landen van informatie over het verloop van de oorlog te voorzien.


Armand Stallaert (90): We hadden een radio rond 1935 en we waren met 4 kinderen thuis. Men ouders waren niet bemiddeld in tegendeel maar hadden wel een eigen huisje. Mijn vader was ontvanger op de tram. Gedurende de oorlog kon je kranten lezen die mee heulden met de Duitsers ofwel moest je naar de radio luisteren, wat we deden. Dat was radio Londen, de BBC.
Ik ben beginnen vluchtschriften, strooibriefjes verzamelen in 1942, in het begin van de oorlog waren er nog niet zoveel strooibriefjes. Ik liep toen de velden en weiden af op zoek naar die briefjes. Dus als ik iets wit zag liggen ging ik meteen kijken. Soms had je geluk soms niet.
Thuis hadden we ook een grote kaart aan de muur hangen waarop we de oorlog volgden. We staken vlagjes op de kaart. Bijvoorbeeld als de Russen begonnen voorruit te gaan. Je merkt op deze oude kaart bijvoorbeeld ook dat Oostenrijk niet bestaat. Deze was ingenomen door Duitsland. En Polen is verdeeld over Duitsland en Rusland.
2019-07-24-pamflet-strooibrief_2de_Wereldoorlog_22-06-1941_le_courier_de_l-air
Dit Vluchtschrift is uit 1941 ‘Le Courier de l’Air’ dat is één van de eerste. Nummer 5, dus er waren er nog niet veel verschenen. Er waren strooibiljetten in het Frans, nederlands en Engels en soms ook van de Duitsers in het Duits.
2019-07-24-pamflet-strooibrief_2de_l-interpretation-des-photographies-aeriennes
Er waren ook strooibrieven rond één thema bijvoorbeeld dit Franstalig document: ‘L’interprétation des photographies aériennes’ waar ze wilden tonen hoe effectief hun bombardementen waren.
Met hier bijvoorbeeld foto’s voor- en na een bombardement op Keulen in de nacht van 30-31 mei 1942 waarbij volgens het pamflet 250 bedrijven vernietigd werden aan de dokken.
2019-07-24-pamflet-strooibrief_2de_Wereldoorlog_de-regenboog
En deze pamfletten heb ik het meest ‘De Regenboog’ met zelf een nummer 2. Dat was een strooibrief met de ene zijde in het Nederlands en de andere zijde in het Frans. De teksten zijn niet dezelfde, ze zijn niet vertaald. Het zijn ook andere foto’s om de mensen zoveel mogelijk info te geven op 1 blad papier.
Je moest wel wat geluk hebben om dit ‘los’ drukwerk te vinden want er zat geen logica in het uitstrooien van deze documenten.
2019-07-24-pamflet-strooibrief_2de_Wereldoorlog_l-amerique-en-guerre
Dit zijn strooibiljetten van de Amerikanen, die waren bij ons altijd in het Frans ‘L’Amérique en Guerre‘. Deze exemplaren zijn van vlak voor de landing in Normandië.
2019-07-24-pamflet-strooibrief_2de_Wereldoorlog_vervoerdiensten
bij de voorbereidingen van de landing in Normandië wou men de spoorlijnen saboteren en ook daarvoor waren er strooibriefjes: ‘Bericht aan de agenten van de Vervoerdiensten en van het Verkeerswezen’. Hierin zeggen ze bijvoorbeeld: vanaf nu zijn er geen secundaire spoorwegen en waterlopen meer. Want voor de vijand zijn alle verkeerswegen van vitaal belang. We moeten ervoor zorgen dat ze overal vast komen te zitten.
2019-07-24-pamflet-strooibrief_2de_Wereldoorlog
Dit mini boekje heb ik tijdens de oorlog ook bemachtigd. Het is de uurregeling van de Belgische spoorwegen,… denk je,… maar die cover is een camouflage voor een document in het voorruitzicht van de bevrijding. Er staan uiteenlopende artikels in en ook hoe je sommige verwondingen moet verzorgen zoals het aanbrengen van een tourniquet, een drukverband , om een slagaderlijke bloeding te stoppen.

Herlees ook de andere artikels in de reeks – 75 jaar bevrijding Sint-Pieters-Leeuw:
Deel 1: Moeder Stanislas – Zuster Overste van Sint-Antonius
Deel 2: Het gewone dagelijkse leven
Deel 3: Vlezenbeek in de Tweede Wereldoorlog
Deel 4: Propaganda via vluchtschriften – strooibiljetten
Deel 5: Op de vlucht tot in Normandië
Deel 6: Mei 1940 bominslag thv Mekingenweg
Deel 7: Opeising Leeuwse kerkklokken
Deel 8: V1 bom vernield pachthof van Bruintje in Rukkelingen


Heeft u zelf nog foto’s of verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw?
Mail dan naar info.vereniging@gmail.com  .

%d bloggers liken dit: