75-jaar-bevrijding_Sint-Pieters-Leeuw_WOIISINT-PIETERS-LEEUW: – 75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde in Sint-Pieters-Leeuw de Tweede Wereldoorlog op 3 september 1944.
Om dit te herdenken brengt de onafhankelijke nieuwssite www.sint-pieters-leeuw.eu tijdens de zomervakantie een reeks over  WOII.
Vandaag deel 7: Opeising Leeuwse kerkklokken.

De Duitse bezetter eiste in 1943 de kerkklokken op om het metaal te gebruiken voor het vervaardigen van kogelhulzen en wapens.

Op de foto onder de klok van de kerk in Ruisbroek werd versierd met bloemen door de buurtbewoners voor ze meegenomen werd. Merk op bij foto 2 dat iemand nog snel “RAF” met krijt op de klok schreef.

Ook 3 klokken van de Sint-Pieterskerk aan de Rink werden opgeëist.
Aantekening door pastoor Van den Bogaert:
“In den loop van 1943 (februari) werd er medegedeeld dat men zoude overgaan tot de opeisching van de klokken. (cfr. den aartsbisschoppelijken brief) Reeds vroeger hadden wij (op een schrijven van den heer Gouverneur, onze klokken moeten opgeven. In den loop van 1943 werden door de Veldgendarmerie (bezettende macht) alle klokken nog eens zorgvuldig opgeteekend – ouderdom – hoogte – doorsnede.

In den zomer van 43 werden te allen kanten klokken weggehaald. In princiep werden oudere klokken gelaten, werd ook, in princiep, ééne klok per kerk gelaten. Wij hadden eigenlijk 4 klokken, staande bij de bezettende macht geinventariseerd:
1 klok van 1597 doorsnede 0.53 hoogte 0.46
1 klok B IV 236 van 1804 doorsnede 1.07 hoogte 0.92
1 klok A IV 237 van 1852 doorsnede 1.25 hoogte 1.02
1 klok A IV 238 van 1852 doorsnede 1.42 hoogte 1.13
Rond den middag van donderdag 26.08.43, boden zich aan ter pastorij, een Duits soldaat en een ploegbaas zeggende dat zij 3 klokken kwamen halen (de 3 grootste).

Ik ging aanstonds naar Brussel bij de desbetreffende duitsche afdeeling vragen van ten minste nog, buiten het 4 de klokje, dat men ons nog liet, en waar wij haast niets mede konden doen, ook de 3 de te mogen houden. Hetgeen men inwilligde. Toen ik van Brussel te huis kwam, was de 2 de klok reeds weggevoerd. ’S Anderendaags, vrijdag, werd wederom eene ploeg arbeiders afgezet om de grootste klok af te laten, hetgeen snel en gemakkelijk gebeurde.

Wanneer de klokken, afgelaten, beneden stonden te wachten op den vrachtauto die ze zoude komen halen, werden ze met bloemenkransen omhangen door de parochianen die zeer talrijk een afscheidsgroet kwamen brengen aan hunne klokken, en de wagens met hun volk flink uitjouwden wanneer ze vertrokken.

Met dank aan Raf Meert en Alain Bertrand voor hun medewerking aan dit artikel.

Herlees ook de andere artikels in de reeks – 75 jaar bevrijding Sint-Pieters-Leeuw:
Deel 1: Moeder Stanislas – Zuster Overste van Sint-Antonius
Deel 2: Het gewone dagelijkse leven
Deel 3: Vlezenbeek in de Tweede Wereldoorlog
Deel 4: Propaganda via vluchtschriften – strooibiljetten
Deel 5: Op de vlucht tot in Normandië
Deel 6: Mei 1940 bominslag thv Mekingenweg
Deel 7: Opeising Leeuwse kerkklokken
Deel 8: V1 bom vernield pachthof van Bruintje in Rukkelingen


Heeft u zelf nog foto’s of verhalen over de Tweede Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw?
Mail dan naar info.vereniging@gmail.com  .

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder