onderwijs_coronacrisis_coronavirusVLAANDEREN: – Na overleg tussen de onderwijspartners en Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts is er meer duidelijkheid over de heropstart na de verlengde herfstvakantie (maandag 16 november 2020) en het laptopproject.

Basisonderwijs
• Het basisonderwijs start in code oranje.
• De leerlingen van het basisonderwijs krijgen vanaf 16 november opnieuw 100% contactonderwijs.

Secundair onderwijs
Het secundair onderwijs start in code oranje met volgende bepalingen:
• De leerlingen van de eerste graad secundair onderwijs krijgen vanaf 16 november opnieuw 100% contactonderwijs. Scholen kunnen beperkt afstandsonderwijs aanbieden.
• De leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs schakelen over naar maximaal 50% contactonderwijs. Organiseer dus minstens 50% afstandsonderwijs waarbij in beginsel gewerkt wordt met halve klassen en een week om week-systeem. Afwijken kan, rekening houdend met de epidemiologische gevolgen door de virologen uitgewerkt in verschillende scenario’s.
• Scholen organiseren contactonderwijs voor de meest kwetsbare leerlingen net zoals voor leerlingen van het buitengewoon onderwijs OV1 en OV2.
• Voor werkplekleren in het kader van stages of duaal leren, volgen scholen de richtlijnen van de betrokken sector.

Deeltijds Kunstonderwijs
Vanaf maandag 16 november starten de academies op in code rood. Dat betekent dat volgende leerlingen naar de academie kunnen:

• De lessen voor leerlingen jonger dan 12 jaar blijven behouden zoals voorzien. Enige uitzondering zijn de zanglessen: het dragen van een mondmasker is verplicht.
• Voor leerlingen ouder dan 12 jaar wordt afstandsonderwijs georganiseerd. Enkel 1 op 1 lessen zijn mogelijk. Geef bij de organisatie voorrang aan leerlingen die in een kunstdiscipline willen verder gaan.

Volwassenenonderwijs
Vanaf maandag 16 november start het volwassenenonderwijs – centra voor volwassenenonderwijs en centra voor basiseducatie – in code rood conform de voorgestelde draaiboeken.
Om cursisten zoveel mogelijk leerkansen te geven, blijft het mogelijk om les te geven aan een groep van maximaal 10 personen, maar wel met een beperktere capaciteit op de verschillende lesplaatsen.

Extra laptops voor kwetsbare leerlingen
Met 15.000 nieuwe laptops, waarvan 4.000 binnen de week beschikbaar, kunnen scholen kwetsbare leerlingen ondersteunen bij de organisatie van het afstandsonderwijs. Met het oog op het verplicht afstandsonderwijs voor leerlingen van de 2de en 3de graad secundair ligt de prioriteit bij deze leerlingen (3de tot en met 7de jaar secundair).
De school wordt eigenaar van de laptops en kan de toestellen dan in bruikleen geven aan kwetsbare leerlingen. Scholen nemen hiervoor contact op met hun onderwijsverstrekker. Zij staan in voor de coördinatie van dit project.

%d bloggers liken dit: