SINT-PIETERS-LEEUW: – Alle horecazaken dienden tegen 1 januari 2023 een allesomvattende horeca-vergunning te hebben. 90 % van de Leeuwse horecazaken zijn hiermee in orde.
9 horecazaken zijn ondanks alle inspanningen en ondersteuning van de gemeente niet in regel.
In 2 gevallen werd beslist tot een sluiting. In 7 gevallen werd een allerlaatste termijn van 28 dagen gegeven om actie te ondernemen.

In plaats van verschillende vergunningen op verschillende plaatsen aan te vragen, wordt er sinds 1 januari 2022 een allesomvattende horeca-vergunning afgeleverd.
Deze kan op één plaats ingediend worden, zijnde via het loket lokale economie van de gemeente (www.sint-pieters-leeuw.be/horecavergunning), en niet op verschillende plaatsen zoals voorheen .
Nieuwe horecazaken dienen dit te hebben vooraleer ze open gaan. Bestaande horecazaken hadden een overgangsperiode van 1 januari 2022 tot 1 januari 2023 om zich in orde te stellen.

Eén jaar na de uiterste datum van 1 januari 2023 blijkt 90 % van de lokale horecazaken in orde te zijn. Dat is een goed resultaat.

Circa 40 % van de horecazaken deed dit op eigen kracht. De overige 50 % werd door de gemeente op verschillende manieren meermaals herinnerd aan de noodzaak om dit te doen en op verschillende wijzen bijgestaan door de gemeentelijke diensten zodat het dossier volledig geraakte.

Jan Desmeth - Burgemeester Sint-Pieters-LeeuwJan Desmeth, burgemeester : “Na een eerste brief aan alle betrokkenen einde 2021, werd in het overgangsjaar 2022 een schriftelijk herinnering gestuurd in maart en werden ze via een bezoekje van de gemeenschapswachters in juli extra geïnformeerd wat men diende te doen. In februari 2023 zijn we opnieuw alle horecazaken, die nog niet in orde waren, gaan bezoeken en hebben hen ter plaatse een afspraak aangeboden bij de juiste diensten op het gemeentehuis in maart zodat men zelf niet meer hoefde te bellen voor een afspraak. Nadien volgende nog mails, telefoons en brieven. Het heeft geholpen om het cijfer van 40 % naar 90 % op te krikken. Uit respect voor de 90 % uitbaters, die alles netjes in orde hebben gebracht, is het college van burgemeester en schepenen nu overgegaan tot hetzij sluiting, hetzij een laatste periode van 28 dagen na betekening door de politie, om het dossier in orde te brengen. Ondanks alles kunnen ze nog steeds rekenen op de ondersteuning van onze dienst lokale economie, maar dan moet men eindelijk wel initiatief nemen.

In totaal gaat het om 9 horecazaken, die ondanks alle inspanningen en ondersteuning geen of amper actie ondernemen om zich in regel te stellen.
In 2 gevallen werd beslist tot een sluiting. In 7 gevallen werd een allerlaatste termijn van 28 dagen gegeven om actie te ondernemen.

Zie ook ons artikel van 21/03/2023 – Horeca-uitbaters maximaal ondersteunen in hun aanvraag tot vergunning

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder