PAJOTTENLAND / ZENNEVALLEI: -Raf Meert werkt momenteel aan een nieuw historisch project. Vorig jaar deed hij nog onderzoek naar de jubilerende handbooggilde van Sint-Sebastiaan uit Sint-Pieters-Leeuw en eerder schreef hij ook al over de kastelen Rattendaal en Coloma. Zijn nieuwste onderzoek gaat over de geschiedenis van de lambiek, geuze en kriek. Hij beperkt zich daarbij niet tot de Leeuwse brouwerijen Belle-Vue en Lindemans, maar ook de ontstaansgeschiedenis van andere brouwerijen in het Pajottenland en de historiek van het bier zelf zal hij onder de loep nemen.
Raf Meert: “Ik ben eigenlijk toevallig geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van de lambiek. Toen ik enkele jaren terug aan mijn stamboom werkte, ontdekte ik een grote fout in de historiek van brouwerij Timmermans in Itterbeek. Eén van mijn voorvaders was daar al aan het brouwen in 1733 terwijl ze bij Timmermans bij hoog en bij laag beweerde dat er maar eerst in 1781 een brouwerij werd opgericht. Uit mijn archiefonderzoek bleek echter dat Timmermans zich baseerde op gegevens van een andere brouwerij, die elders in het dorp stond.”
Maar het bleef niet bij één brouwerij. Toen René Lindemans van de gelijknamige brouwerij in Vlezenbeek in 2011 het Erediploma Vic Feytons uit handen van het Davidsfonds kreeg, besloot Raf ook de historiek van die brouwerij te onderzoeken.
Raf Meert: “Na de huldiging door het Davidsfonds riep Lindemans 2011 uit als jubileumjaar voor haar 200-jarig bestaan. Op etiketten en publiciteitsmateriaal verscheen plots 1811 als stichtingsjaar, terwijl de brouwerij tot kort daarvoor 1809 had aangehouden. Ik vond dat eigenaardig en schreef de brouwerij daarover aan. Uit hun antwoord bleek dat ze voor geen van beide data ook maar enig effectief bewijs hadden. Zowel 1809 als 1811 waren dus uit de lucht gegrepen! Uiteindelijk vond ik in archiefstukken dat Lindemans haar jubileum bijna 20 jaar te vroeg vierde. Het duurde namelijk tot 1829 vooraleer er een Lindemans aan het hoofd van de brouwerij kwam.”
Lichtzinnig.
Dat twee lambiekbrouwerijen op vrij lichtzinnig met de historiek van hun bedrijf omsprongen, stemde Raf tot nadenken: wat als er nog meer aan het gangbare verhaal van de lambiek schortte? Hij besloot daarop een ruimer onderzoek te voeren naar de geschiedenis van het Brusselse streekbier.
Raf Meert: “ Wat daarop volgde had ik nooit verwacht. Naast nog eens vier foutieve brouwerijkronieken, ontdekte ik dat ook over de receptuur, de ouderdom en de naamgeving van het bier heel wat onzin wordt verteld. Bierjournalisten, toerismedeskundigen en erfgoedwerkers mogen de laatste jaren dan wel een meer dan bijzondere aandacht voor de lambiek hebben, de kwaliteit van de meegedeelde historische informatie laat duidelijk te wensen over. Bierliefhebbers en toeristen worden meermaals op het verkeerde been gezet. ”
Wie benieuwd is naar de conclusies van het archiefonderzoek, kan terecht op een website die Raf heeft opgericht: www.lambik1801.be.
In een eerste artikel maakt hij alvast komaf met het vermeend oudste lambiekrecept van Halle uit 1559. Verder zal hij proberen om de 6 tot 8 weken een nieuw artikel te publiceren, tot alle conclusies zijn neergeschreven. Voor wie oprecht en zonder vooringenomenheid geïnteresseerd is in de ware geschiedenis van de lambiek, is een bezoek aan de website dus zeker de moeite waard.