SINT-PIETERS-LEEUW: Aan Zonnig Leven had vandaag de afsluithappening van het Mega-schooljaar voor leerlingen van het 6° leerjaar van de basisscholen in de politiezone Sint-Pieters-Leeuw plaats met als thema “veiligheidsdiensten”.
Het MEGA-event wil elke deelnemer laten kennis maken met de diverse facetten van de werking van diverse hulpdiensten en de werking van de politie in het algemeen.

M.E.G.A.(Mijn Eigen Goed Antwoord) omvatte een lessenpakket van 10 sessies met als hoofddoel : alle kinderen van het zesde leerjaar (basisonderwijs) weerbaar maken tegen risicogedrag in het algemeen en tegen misbruik van genotsmiddelen in het bijzonder. Deze lessen worden in onze politiezone gegeven door de Mega-inspecteur Marc Geerinckx.

M.E.G.A. - inspecteur Marc Geerinckx met leerlingen van het 6de leerjaar

Marc Geerinckx: “ Ik zal een voorbeeld geven. Les 1 die we de kinderen gaven handelde over hun eigen veiligheid. In deze les leren de kinderen een onderscheid maken tussen de verschillende hulpdiensten zodat ze op een efficiënte manier telefonische hulp kunnen inroepen. Ook de veiligheid op het internet komt meer op de voorgrond.

In de volgende les gingen we dieper in op de ‘genotsmiddelen’ (gebruik, misbruik en gevolgen) Daarbij trachten we de leerlingen te informeren over de effecten van legale en illegale drugs en andere genotsmiddelen zonder daarbij evenwel de producten te tonen. Het pedagogische accent ligt eerder op het aanmoedigen van gezonde attitudes en op het belichten van de voordelen bij niet gebruik.

In de overige lessen gegeven door leerkrachten en CLB-medewerkers gaan dan vooral tot het aanleren van sociale vaardigheden zoals het herkennen en het omgaan met stress en sociale druk en het assertief leren reageren op ongewenste provocaties door leeftijdsgenoten, volwassenen en zelf reclame- en media invloeden.”

De schepenen van onderwijs Fons Geeroms en jeugd Kathleen D’ Herde zorgden voor budget voor het didactisch materiaal tijdens de lessen.

Vandaag werd aan de leerlingen tijdens het Mega-event getoond hoe de werking van politie , brandweer en medische diensten een complexe job is die een groot burgerlijk en maatschappelijk engagement vereisen .


(dubbelklik op  de foto’s om ze in groter formaat te bekijken)

Tijdens deze dag kregen de kinderen onder de vorm van informatiestanden, demonstraties en doe activiteiten, een zicht op het werk van al deze mensen en hulpverleners .
Zo konden ze een demonstratie zien met politiehond, reanimatiesituatie door het Rode Kruis en waren er diverse standen aanwezig zoals Child Focus, JIP (jongereninformatiepunt), De Lijn en ook de dienst Cavalerie van de federale politie was aanwezig.


Inspecteur Kim Cauwel bereidt de jonge hond Dayco voor op opleiding brevet patrouillehond.

De acht maanden oude Dayco wordt door inspecteur Kim Cauwel van de politie van Sint-Pieters-Leeuw voorbereid tot patrouillehond.

 

Vanaf 1 jaar kan Dayco de opleiding patrouillehond volgen en hopelijk nadien het brevet behalen. Zodat hij dan kan ingezet worden bij de politie van Sint-Pieters-Leeuw.

Vandaag gaf Dayco op de MEGA-happening voor de leerlingen van het 6de leerjaar al een eerste demonstratie.
Inspecteur Kim Cauwel had Dayco al heel wat aangeleerd. Af en toe werd de jonge hond nog afgeleid door de grote groep jongeren maar als het er op aan kwam had Dayco toch al heel wat in zijn mars.

Meer info over de politie:  www.lokalepolitie.be/sint-pieters-leeuw

Share

1 comment

  1. Hoi,
    ik ben blij dat Dayco (Iko Of joli Troucheaus) het goed heeft gedaan met de demo voor de Demo-happening van politie zone Sint-pieters-leeuw.
    Deze komt uit mijn eigen fok. Proficiat Dayco.
    Hier nog een videolink toen Dayco pas 10 weken oud was.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: