SINT-PIETERS-LEEUW: – De gemeente wil met haar speelterreinenvisie op een doordachte manier werk maken van het inrichten van speelterreinen. Speelterreinen zijn op de eerste plaats een speelplek voor kinderen en jongeren. Daarnaast zijn ze ook een ontmoetingsplaats en ontspanningsplaats voor ouders en buurtbewoners. Ze verdienen dus zeker aandacht.

An Speeckaert, schepen van jeugd en gezin geeft in onderstaande video meer uitleg:

Om de speelterreinen zo goed mogelijk in te richten, streven ze naar een maximale samenwerking en uitwisseling tussen de verschillende betrokken diensten. Ook willen ze andere externe partners betrekken, zoals de stuurgroep ‘spelen en bewegen’ en de gebruikers zelf. Dat alles aangevuld met professionele expertise.

Een mooi voorbeeld van samenwerking is het speelterrein in de Seizoenswijk (zie artikel 14/07/22 ) . Daar werd een participatietraject opgestart om in te spelen op de wensen en de noden van de buurt. En nu staat het bestek voor de  inrichting ervan op de agenda.
Verder zal er ingezet worden op een terrein per buurt of woonzone en willen ze komaf maken met speelterreinen op straatniveau. Elk kind zal binnen een aanvaardbare en veilige afstand van de eigen woning de mogelijkheid hebben om te gaan spelen. Inzetten op groen en natuurlijke speelelementen vormt ook een belangrijk onderdeel van de visie. Voor de kleinere speelterreinen ligt de focus op natuurlijke speelomgevingen met ontmoetingsfunctie. De grotere speelterreinen, zoals bijvoorbeeld de Wipweide, worden ingericht met het oog op uitdaging en diversiteit. Voor deze grotere terreinen engageert het bestuur zich om minstens één inclusief speelterrein te voorzien. Hier zullen ook kinderen met een motorische, visuele, mentale of andere beperking zich kunnen uitleven. Elk kind heeft immers recht op speelplezier!
Met de speelterreinenvisie wil het bestuur werken aan een gestructureerde planning voor de toekomst, met een duidelijke timing naar vernieuwing van ieder speelterrein. Er is ook een prioriteitenlijst gekoppeld aan de visie.

An Speeckaert, schepen van jeugd en gezin: “Met deze speelterreinenvisie willen we vooral inzetten op het creëren van ontmoetingsplekken om zo de sociale cohesie te bevorderen.  Verder vinden we het ook belangrijk dat onze speelterreinen onderhoudsvriendelijk worden ingericht met voornamelijk natuurlijke speelelementen.  Bovendien engageren we ons om minstens één speelterrein volledig inclusief in te richten.  Met deze visie willen wij goed doordacht en weloverwogen keuzes maken waar we speelterreinen gaan inrichten en wanneer speelterreinen vernieuwd moeten worden. Op deze manier willen wij garant staan voor een mooi en gevarieerd aanbod.

Burgemeester Jan Desmeth: “Al meer dan 15-20 jaar wordt er elk jaar een budget uitgetrokken om speelterreinen aan te leggen en/of te vernieuwen.
Het actieplan voorziet dit jaar een volledige vernieuwing in de seizoenswijk te Zuun (50.000 euro).
Het actieplan voorziet volgend jaar een volledige vernieuwing op de speelterreinen Van Cotthemstraat in Negenmanneke (80.000 euro).
We gaan wel van straatniveau naar wijkniveau zodat het boeiender wordt voor de kinderen.

%d bloggers liken dit: