SINT-PIETERS-LEEUW: – Deze maand organiseert de dienst Integratie/Taalstimulering van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw de interactieve tentoonstelling ‘Talen, mijn gedacht’ in het Vlaams Trefpunt Laekelinde.
Dit initiatief van Foyer in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant laat kinderen nadenken over de gevoelens die meertaligheid en anderstaligheid teweegbrengen en neemt volwassenen mee in de talige denkwereld van kinderen.


Hoe voelt het om een andere taal te spreken, hoe voelt het wanneer je iemand helemaal niet begrijpt? Wanneer gebruiken we bepaalde talen, met wie spreken we ze en wat zijn nu eigenlijk de voordelen van meertaligheid of de taal die je spreekt? Hoe voelt Italiaans aan? Heeft Spaans een lekkere geur? En hoe komt dit dan?

Tijdens een begeleid bezoek aan de tentoonstelling komen de kinderen uit het vierde leerjaar van alle Leeuwse scholen het allemaal te weten ( op de foto’s het vierde leerjaar van Basisschool Ave Maria Vlezenbeek). Doorheen een parcours van 7 eilanden worden de kinderen gestimuleerd om hun eigen idee te formuleren over meertaligheid. Om niet te verdwalen krijgen de kinderen een routekaart mee die hen leidt langs allerlei talige opdrachten zoals een luisterhoek, puzzel, domino, computerhoek,… Afsluiten doen we met een spiegel waarop de kinderen hun bevindingen kwijt kunnen.
Voor volwassenen werd er een volwassen variant uitgewerkt. Met ‘Talen,ons gedacht’ nodigen we dan ook graag begeleiders, animatoren, zorgcoördinatoren en iedereen die met kinderen werkt uit om de talige denkwereld van kinderen te ontdekken.

%d bloggers liken dit: