RUISBROEK / VLEZENBEEK / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag werden de eerste ANPR camera’s, zogenoemde intelligente camera’s die nummerplaten herkennen en signaleren, aan de invalswegen van de gemeente Sint-Pieters-Leeuw geplaatst.
2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Ruisbroek_02
Op de Humaniteitslaan in Ruisbroek staan voortaan ANPR camera’s. Op de Postweg in Vlezenbeek gebeurt dit volgende vrijdag 11 september. Voor het einde van de maand september is ook de Bergensesteenweg (net voor de Brusselbaan) aan de beurt en in 2016 volgt de Lenniksebaan.
De komende weken zal het systeem in testfase draaien, zodat het vanaf oktober 2015 effectief operationeel is.
2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Ruisbroek_03 2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Ruisbroek_01
2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Ruisbroek_06Burgemeester, Luc Deconinck: “ANPR camera’s zijn geen flitscamera’s, noch camera’s die voortdurend filmen. Het zijn camera’s die van elk voorbijrijdend voertuig een foto maken met nummerplaatherkenning.
Ze worden gebruikt als hulpmiddel in de recherche. Turnhout en Mechelen zijn voorlopers in deze toepassing en hebben al heel wat misdrijven kunnen ophelderen door de ANPR camera’s.
In een eerste fase zullen de camera’s bij ons ingezet worden voor politiedoeleinden (recherche). Ook pro-actieve acties door de politie zijn mogelijk, waarbij geseinde voertuigen onderschept worden nadat het systeem een melding gemaakt heeft dat het voertuig geseind en/of verdacht is
.”

Korpschef, Mark Crispel: “In een tweede fase zal ook trajectcontrole mogelijk zijn (zwaar verkeer, snelheid). Zo krijgen sommige ANPR camera’s een dubbel gebruik: enerzijds politioneel toezicht, anderzijds mobiliteitshandhaving.

Schepen voor Mobiliteit, Jan Desmeth: “Het ANPR Cameraplan heeft duidelijk als eerste doelstelling het bestrijden van criminaliteit en het bevorderen van de integrale veiligheid, maar bijkomend aan deze toepassing kunnen we dezelfde ANPR camera’s ook gebruiken voor het handhaven van bepaalde mobiliteitsproblemen. Zo zullen we de ANPR camera op de Humaniteitslaan koppelen aan een tweede ANPR camera op de Fabrieksstraat aan de grens met Lot. Tussen beide locaties controleren we of vrachtwagens, die door Ruisbroek rijden, wel degelijk hebben moeten lossen en/of laden. Alle andere vrachtwagens zullen we op deze duurzame manier kunnen weren en dat 24 uur per dag en 7 dagen per week. Zoiets is enkel mogelijk dankzij dergelijke technologie.”
2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Vlezenbeek-01 2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Vlezenbeek-02
Schepen voor Financiën, Jos Speeckaert: “In het beleidsprogramma beogen wij om de veiligheid van onze inwoners te verbeteren. Het plaatsen van camera’s past volledig in deze doelstelling.
Daarom hebben wij in ons meerjarenplan hiervoor 500.000 euro voorzien, gespreid over de jaren 2015 en 2016. De kost van dit project bedraagt de helft van dit bedrag.

2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Ruisbroek_04 2015-09-04-installatie-ANPR-camera_Ruisbroek_05

%d bloggers liken dit: