2015-03-17-Celina-CeulemansSINT-PIETERS-LEEUW: – De ontslagen binnen de afdeling poetshulp met dienstencheques van het OCMW zullen tijdens de OCMW-raad van 18 maart zeker een felbesproken thema zijn.
Volgens Groen Sint-Pieters-Leeuw treft ook de gemeente schuld bij de ontslagen.

Celina Ceulemans, OCMW raadslid (Groen): ‘Het gemeentebestuur nam de asociale beslissing om de steun aan de meest hulpbehoevenden van onze gemeente te verminderen door in de OCMW dotatie te snoeien. Dat is des te schrijnender omdat datzelfde gemeentebestuur wel tienduizenden euro’s kan besteden aan overbodige en nutteloze studies zoals de parkeerstudie in Negenmanneke en Ruisbroek. Je hebt echt geen studiebureau nodig om te zien dat daar een parkeerprobleem is, even rondkijken is voldoende. En als dan blijkt dat één van de vaststellingen van die studie in Negenmanneke is dat als meer mensen hun auto in hun garage zouden parkeren in plaats van op straat, er dan meer plaats op straat is, is het overduidelijk dat die studie weggesmeten geld is.
Dat het OCMW moet besparen, kan het OCMW niet verweten worden, de manier waarop, wel. Het OCMW besliste dat poetshulp met dienstencheques geen kerntaak is en dus afgeschaft kan worden. Inderdaad, een poetsdienst is geen kerntaak, maar zorgen voor de zwakkeren is dat wel! En dat is wat die poetsdienst doet. Enerzijds zijn sommige werknemers van de poetsdienst met dienstencheques mensen die kwetsbaar zijn op de arbeidsmarkt en moeilijk elders aan de slag kunnen. Anderzijds zijn een aantal klanten al wat ouder, niet altijd computervaardig of mobiel, waardoor de drempel voor de klanten om zelf zonder hulp via het internet cheques te bestellen en om zelf contact op te nemen met een commercieel dienstencheque bedrijf soms te hoog is. Door deze dienst af te schaffen faalt het OCMW in zijn maatschappelijke taak.

Voor de ontslagen werknemers werd een jobbeurs georganiseerd tijdens de werkuren. Dit is een mooi initiatief maar vervangt natuurlijk de wettelijke verplichtingen niet.Zodra de opzeggingen officieel gebeuren, moet het bestuur een dag betaald sollicitatieverlof per week toestaan en outplacement voorzien voor mensen die al voldoende lang voor het OCMW werken of ouder zijn dan 45. En dat is beduidend meer dan twee uurtjes jobbeurs!

Het OCMW kan beter besparen door hun diensten af te stemmen op die van de gemeente. Door samen te onderhandelen met leveranciers van nutsvoorzieningen, verzekeringen enz. kunnen ze als één grote klant zeker betere prijzen bekomen dan als twee aparte, kleinere klanten. Een besparing die niemand pijn doet en waarvoor al zeker niemand ontslagen moet worden. Een eerste aanzet tot dergelijke samenwerking is al gegeven, maar dit dossier evolueert zeer traag, een versnelling van de samenwerking is zeker aangewezen. Ook kan men investeren in betere isolatie van de gebouwen, vooral de verouderde en kan men zonnepanelen installeren. Dit vraagt natuurlijk in eerste instantie een investering maar die wordt ruim terugverdiend en na enkele jaren hebben we weer een pijnloze besparing.’

%d bloggers liken dit: