2014-11-16-zuunbeekwandeling_07VLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW: – In de wintermaanden gaat de provincie Vlaams-Brabant haar waterlopen onderhouden. Want bestrijding van wateroverlast begint met goed onderhoud.

Elk jaar tussen 1 december en 31 maart zorgt de provincie Vlaams-Brabant voor een oppervlakkige ruiming van de waterlopen van tweede categorie. Alle ongewenste materialen en voorwerpen worden uit de waterlopen weggenomen. Zwerfvuil, afval, afbraakmaterialen, grove plantenresten veroorzaken opstoppingen in de waterloop of in overwelvingen.

Vanaf dit jaar is er zo’n 500 kilometer waterlopen bijgekomen, die tot vroeger door de gemeenten beheerd werden, maar sinds 1 december in de tweede categorie gerangschikt zijn. Daardoor stijgt de jaarlijkse kostprijs van deze onderhoudswerken bedraagt van drie naar bijna vijf miljoen euro’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor waterlopen.

In het zuidelijke Zennebekken worden waterlopen oppervlakkig geruimd in Beersel, Dilbeek, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw. Oppervlakkige ruimingswerken omvatten het wegnemen van allerlei materialen en voorwerpen zoals:afval, afbraakmateriaal, schroot,grove plantenresten.
Deze materialen kunnen opstoppingen veroorzaken binnen de bedding van de waterloop of in overwelvingen.

Voor Sint-Pieters-Leeuw betreft dit: Zuunbeek nr. 1.017 tot aan de Brabantsebaan, Molenbeek nr. 1.091, Baasbergbeek nr. 1.092, Vogelenzangbeek nr. 1.088 vanaf de Voortstraat, Lubbeek nr. 1.109, Lotbeek nr. 1.019 vanaf de samenvloeiing met de Lubbeek.

De provincie vraagt de eigenaars en gebruikers van percelen naast een waterloop een strook vrij te houden en doorgang te geven aan de aannemers die de werken uitvoeren. ‘Speciaal voor de mensen die langs een waterloop wonen, hebben we de nieuwe brochure ‘Wonen langs een waterloop’ uitgegeven. Daarin staat uitleg over het onderhoud van beken en wat wij van de omwonenden verwachten’, geeft gedeputeerde Monique Swinnen nog mee. Meer info: www.vlaamsbrabant.be/water

%d bloggers liken dit: