SINT-PIETERS-LEEUW: – Vandaag is het “Car Free Day”. Car Free Day is een duurzame pendeldag. Op Car Free Day wordt iedereen aangemoedigd om te kiezen voor duurzaam woon-werkverkeer.
Vanochtend zagen we de Leeuwse schepenen van mobiliteit en milieu met de fiets toekomen aan het gemeentehuis.

2014-09-18-car-free-day_Sint-Pieters-Leeuw
2014-09-18-car-free-day_02schepen van Milieu en Groen, Gunther Coppens: ’ Wij doen onder andere mee aan de “Car Free Day” omdat de gemeente deelneemt aan de burgemeesterconvenant. Dat is een Provinciaal initiatief om Co2-uitstoot tegen 2020 serieus terug te dringen. En de Car Free Day is één van de vele acties van.’
We vroegen de schepen ook of hij de fiets de hele dag ging gebruiken.
‘ Het is niet de eerste keer dat ik de rit vanuit Vlezenbeek naar het centrum maak al moet ik bekennen dat ik gelukkig een elektrische fiets heb dat helpt wel een beetje op de hellingen. Maar ik werk geregeld verschillende vergaderingen af per fiets verspreid over de hele gemeente. Dus de Car Free Day is eigenlijk meerdere malen per jaar voor mij. Het is ook iets dat moet groeien. We hebben allemaal de reflex om meteen de wagen te nemen. Je moet gewoon de stap zetten om het te proberen. Onze gemeente telt reeds heel wat goed afgescheiden fietspaden zoals degene die ik net genomen heb van Vlezenbeek naar het gemeentehuis en dat maakt de rit wat plezieriger.’

2014-09-18-car-free-day_03Schepen van Mobiliteit en Verkeer, Jan Desmeth: ‘ We hebben een tijd terug aan alle diensten in het gemeentehuis gevraagd wat zij kunnen bijdragen om in het kader van de milieuconvenant de Co2 emissie te verminderen. En vanuit de dienst mobiliteit hebben we gezegd met de de Car Free Day zijn dat 2 vliegen in één klap enerzijds naar het milieu toe en anderzijds een andere mobiliteits-modi uitproberen. Namelijk fiets, te voet en openbaar vervoer probeer het eens één dag. En zo hebben we alle scholen en bedrijven opgeroepen om daar aan deel te nemen. En zelf willen we dan het goede voorbeeld geven. En ik ben blij dat ik verscheidene personeelsleden van de gemeente hier zie toekomen met de fiets terwijl ze hier anders met de wagen toekomen.
Zelf moet ik nu naar een vergadering van 10 tot 12 in Brussel niet ver van het Meiserplein, dus dat is te doen met het openbaar vervoer. Ik ga dus op en af met bus en metro en in de namiddag moet ik op het gemeentehuis zijn dus dat is wel gemakkelijk moet ik zeggen.’
2014-09-18-personeel-car-free-day
Van 16-22 september 2014 is het de week van de mobiliteit – www.weekvandemobiliteit.be.

%d bloggers liken dit: