VLAAMS-BRABANT: – De raad van de provincie Vlaams-Brabant keurde het subsidiereglement voor ‘fietssnelwegen’ goed. Via dit nieuwe reglement kunnen gemeenten tot 100% provinciale subsidies krijgen voor fietssnelwegen. Hiermee wil de provincie Vlaams-Brabant de aanleg van kwaliteitsvolle fietssnelwegen stimuleren.
2013-12-29-kanaal-charlerloi-met-fietspad_02 2013-12-29-kanaal-charlerloi-met-fietspad_03
De subsidies voor ‘fietssnelwegen’ zijn bedoeld voor gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van 18 geplande fietssnelwegen: 15 in de rand rond Brussel, 3 in het arrondissement Leuven.

Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen.
Het gaat om Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

Voor alle 18 fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100% gesubsidieerd worden, 40 % door het Vlaams Gewest en 60% door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40% of 100% gesubsidieerd door de provincie.

2014-01-21-tweet-tom-dehaene-100procent-financierenDe nadruk ligt op de routes in de rand rond Brussel. Het potentieel aan fietsverplaatsingen is hier zeer hoog. Maar de dossiers zijn in deze sterk verstedelijkte omgeving vaak complex en duur’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Een extra financiële duw in de rug kan gemeenten helpen om de nodige kwaliteit op de routes te realiseren.’

Voor alle projecten gelden strenge kwaliteitseisen in verband met de keuze en het ontwerp van het traject en de uitvoering van de infrastructuur.
Fietssnelwegen moeten nog sterker dan gewone fietspaden inzetten op een conflictloze, aangename en vlotte fietsrit. Een comfortabele ondergrond en breedte, speciale aandacht voor veilige kruispunten en oversteken, zijn slechts enkele van de vereisten die opgelegd worden’, zegt gedeputeerde Tom Dehaene.

De provincie trekt 1 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2014. Vanaf 2015 tot 2018 is er jaarlijks 2 miljoen euro voorzien.

Kanaalroute Halle -Brussel-Vilvoorde op Google Maps


Meer info: het reglement en de trajecten van de fietssnelwegen zijn te vinden via www.vlaamsbrabant.be/fietssnelwegen

%d bloggers liken dit: