SINT-PIETERS-LEEUW: – Het Leeuws bier “Ronaldus Witte Tripel” van hobbybrouwer Ronald Praet wordt aan het grote publiek voorgesteld tijdens de jaarmarkt van Sint-Pieters-Leeuw op 11 november 2013.
De Ronaldus witte tripel is een bier met hergisting op de fles en wordt gebrouwen met 100% natuurlijke ingrediënten. Ongepasteuriseerd en ongefilterd. Het is een fris pittig bier met een mooi hoppig karakter. Iedereen die het geproefd heeft is zeer enthousiast en je kan het bier niet vergelijken met een andere soort. Dit maakt de tripel enorm uniek. Het is eigenlijk een Blonde tripel, maar is iets witter. Vandaar de naam “Witte Tripel” met een Vol. Alc. % van 7.5°.

“Ronaldus Witte Tripel” van hobbybrouwer Ronald Praet
“Ronaldus Witte Tripel” van hobbybrouwer Ronald Praet

Aan de oorsprong van Ronaldus witte tripel gaat reeds een lange geschiedenis vooraf.
Ronald Praet: “ Vele jaren geleden had ik een passie voor rum en wou dit zelf gaan maken. Daarom ging ik naar de avondschool. Onze leraar daar gaf ook brouwlessen en zo kwam het dat hij ons af en toe ook een biertje liet proeven. Dat stond me aan omdat deze bieren stuk voor stuk uniek waren. Zo ontstond de passie om ook de brouwlessen te volgen wat ik nu ondertussen reeds 6 jaar doe en thuis begon ik te experimenteren met het maken van bieren.
In maart van dit jaar heb ik dan een eerste echt brouwsel van 200 liter gemaakt in Kapelle-op-den-Bos. Dat bier dat niet te bitter is en met een hop afdronk heb ik dan in café laten proeven waar de reacties positief waren. De aanzet om het te commercialiseren kwam op een familiefeest waar ik voor de jarige mijn bier meehad als geschenk. Tijdens de avond zijn de aanwezigen begonnen met van het bier te drinken en iedereen vond het een goed bier en moedigden me aan. Ja de 200 liter waren snel op.
Ondertussen brouw ik bij een collega uit de avondles die geïnvesteerd heeft in een eigen brouwerij, namelijk Pirlot in Zandhoven. Daar kan ik gebruik maken van de brouwerij om in één keer 2000 liter te brouwen. Dat is nodig want ondertussen begint de mond op mond reclame te werken en ontstaat er een dagelijkse afzet. Al wil ik wel lokaal blijven. Ronaldus moet dus een echt streekbiertje worden
.”

Ronaldus-witte-tripel

De naam Ronaldus
Ronald Praet: “ Het begin van de naam kan je al raden ‘Ronald’ mijn voornaam. Voor de ‘us’ moeten we terug naar de middeleeuwen rond 1030. Toen kwam ridder Arnoldus terug thuis van de kruisvaarttochten en merkte dat vele mensen stierven aan de pest. Tijdens zijn kruisvaarttochten werd niemand ziek en toen dronken ze bier dus raadde hij de dorpsbewoners van Tiegem aan geen water of melk meer te drinken maar bier. Want men toen nog niet wist was dat door het koken van het water voor het bier men zo de voortgang van de pest vermeed. Niemand in Tiegem kreeg nog de pest. Nadien trad Arnoldus toe in het klooster en later werd hij de patroonheilige van de brouwers.
Arnoldus kon ik niet als naam gebruiken maar de ‘us’ vervolledigde de naam van mijn bier tot Ronaldus.”

Uniek etiket
Ronald Praet: “ Het etiket is zo ontworpen dat de gele kleur van het etiket overeen komt met de kleur van het bier en daarboven het wit van de schuimkraag. Al zeg ik het zelf een uniek etiket.

PRIMEUR: Vanaf de jaarmarkt van Sint-Pieters-Leeuw zal er ook een kaas met Ronaldus Tripel beschikbaar zijn.
Ronald Praet: “ Op dit moment zeg ik; de kaas is éénmalig, maar we zien wel hoe het loopt. Voor de Ronaldus kaas werk ik samen met de vierkantshoeve. Zij maken de bier kaas op een eigen manier. Zo laten ze de wrongel een uurtje het bier opnemen alvorens het samen te persen tot een kaas . en ook nadat de kaas gepekeld is wordt hij nog eens ondergedompeld in Ronaldus witte tripel .
Ik ben benieuwd wat de mensen op de jaarmarkt van de kaas zullen vinden.”

Tip
Ronald Praet: “ Het Ronaldus Witte Tripel bier is ook ideaal bij visrecepten. Op mijn site kan je 2 lekkere receptjes reeds vinden: Kabeljauw filet Ronaldus en Mosselen Ronaldus’”.

Te koop bij:
– Drankencentrale Schoentjes te Sint-Pieters-Leeuw
– Café t’Leeuwke te Sint-Pieters-Leeuw (Ronaldus van ‘t vat)
– Taverne De Gareelmaker te Sint-Pieters-Leeuw
– De Lantaarn in Sint-Pieters-Leeuw
– Taverne Klein Nederlo te Vlezenbeek
– Café Blue Note te Halle
– Café In de Linde in Itterbeek

Meer info: www.ronaldus.be en www.facebook.com/ronaldusbier

%d bloggers liken dit: