SINT-PIETERS-LEEUW: – De jaarmarkt van Sint-Pieters-Leeuw vindt plaats op zondag 11 november 2012.
Op een verkeersvrij parkours in het centrum van de gemeente zullen zo’n 280 kraampjes van marktkramers en verenigingen opgesteld staan. Naast de jaarmarkt is er ook een kinderrommelmarkt, brocante, kermisattracties en de tentoonstelling van Leeuw Art.
(meer info over standplaatsen via:  info@sint-pieters-leeuw.be )

Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft de jaarmarkt van Sint-Pieters-Leeuw op een zondag plaats.
Vroeger hield men de jaarmarkt op zaterdag als 11 november op een zondag viel. Maar tegenwoordig maken marktkramers geen probleem meer van een zondagse markt en ook de gemeente doet een extra financiële inspanning om genoeg personeel op zondag te voorzien.

Parcours jaarmarkt
Het parcours van de jaarmarkt loopt zoals vorig jaar langsheen de Pastorijstraat (incl. rotonde), parking gemeentehuis (volledig), Rink, Joseph Depauwstraat, Pepingensesteenweg (tussen Europalaan en Hendrik Vanhouchestraat), Hendrik Vanhouchestraat, Garebaan, Jules Sermonstraat, Renè Bolléstraat en Topstraat (van Rink tot voetweg naast Den Top).
Vanaf 5.30 uur wordt het centrum afgesloten voor alle verkeer. De jaarmarkt zelf start om 08.00 uur.

Prijskamp dieren
De gemeente voorziet 5000 euro aan prijzengeld voor de prijskamp der dieren (Iedere deelnemer wint).
Aanvang van de prijskampen om 10.00 uur, inschrijven vanaf 08.30 uur ter plaatse.

  • De boerenpaarden, zadelpaarden en pony’s worden in de Pepingensesteenweg (tussen de H. Vonhouchestraat en lmpeleer) opgesteld.
  • De schapen, geiten, pluimvee en konijnen worden in de Pepingensesteenweg t.h.v. het kruispunt met de H. Vanhouchestraat opgesteld.
  • De reisduiven zijn te bewonderen in het gemeentelijke magazijn Den Top (Topstraat 13).

Activiteiten op de parking van het gemeentehuis
Hier zullen een infostand van de politie en de gemeente opgesteld staan.
Evenals standen van de Leeuwse jeugdverenigingen, miniondernemingen,…
Op het mobiel podium vinden optredens plaats van:
Pipo en Pipette (11.15 en 13.15 uur)
The Pledge (15.00 uur)
DJ’s Kitch en Frentek van Silent Beats (van 16.30 tot 17.30 uur)
Kids at the Turntable (van 17.30 tot 18.30 uur).

Parkeren
Langsheen de Galgstraat (vanaf de Europalaan tot Lotstroot) wordt van 06.00 uur tot 22.00 uur langs de kant met onpare huisnummers een parkeerstrook ingericht. Aan de kant met de pare huisnummers geldt een parkeerverbod.
Langsheen de Victor Nonnemansstraat (tussen de Hoogstraat en rotonde gemeentehuis) wordt van 8.30 uur tot 12.30 uur langs de kant met onpare huisnummers een parkeerstrook ingericht. Aan de kant met de pare huisnummers geldt een parkeerverbod.

Pendelbussen & shuttledienst
 
Pendelbussen Makro Sint-Pieters-Leeuw 09.00 tot 19.30 uur:
Jaarmarktbezoekers kunnen gratis gebruik maken van de pendelbussen tussen de parking van de Makro (Bergensesteenweg 427) en de jaarmarkt (hoek Galgstraat en J.Depauwstraat). Drie tot vier bussen pendelen vanaf 09.00 tot 19.30 uur onafgebroken tussen beide bestemmingen.

Mobilitietsambtenaar Johan Persoons: “ Vorig jaar pendelden meer dan 6000 mensen met de bus en zo’n 400 mensen maakten gebruik van de shuttledienst uit Vlezenbeek. Gezien het grote succes van deze shuttle dienst hebben we dit jaar een nieuwe, tweede shuttledienst voorzien vanaf de Kerk van Ruisbroek. Zodat het ook voor de mensen van Ruisbroek de verplaatsing naar de jaarmarkt eenvoudiger wordt!”

Shuttledienst Vlezenbeek 09.00 tot 17.00 uur:
Jaarmarktbezoekers kunnen gratis gebruik maken van de shuttledienst tussen centrum Vlezenbeek (straatje links van oud gemeentehuis Vlezenbeek) en de jaarmarkt (hoek Brusselbaan en Nieuwenhovenlaan). Vier hybride voertuigen rijden van 09.00 tot 17.00 uur onafgebroken tussen beide bestemmingen.

NIEUW Shuttledienst Ruisbroek 09.00 tot 17.00 uur:
Jaarmarktbezoekers kunnen gratis gebruik maken van de shuttledienst tussen centrum Ruisbroek (kerkplein) en de jaarmarkt (hoek Galgstraat en J.De pauwstraat) . Twee hybride voertuigen rijden van 09.00 tot 17.00 uur onafgebroken tussen beide bestemmingen.

Bussen De Lijn
Omwille van de jaarmarkt past lijn op zondag 11 november 2012 enkele haltes aan voor volgende lijnen:
Lijn 170: Brussel – Sint-Pieters-Leeuw – Halle
Niet-bediende haltes: Sint-Pieters-Leeuw – Den Huysman, Gemeentehuis, Kerk en Oud Station
Alternatieven:
– de halte ‘Sint-Pieters-Leeuw – Coloma’, op de Galgstraat
– een tijdelijke halte op de Galgstraat ter hoogte van de Depauwstraat.
Lijn 144: Leerbeek – St.P.Leeuw – Brussel
Niet-bediende halte: Sint-Pieters-Leeuw – Gemeentehuis, op de Pastorijstraat
Alternatieven:
– de halte ‘Sint-Pieters-Leeuw – Gemeentehuis’, op de Brusselbaan, richting Sint-Pieters-Leeuw
– een tijdelijke halte op de Brusselbaan, richting Brussel.

71ste tentoonstelling Leeuw Art
De 71 ste editie van Leeuw Art vindt plaats in het Colomakasteel (gelijkvloers). De tentoonstelling is vrij toegankelijk.
Aanvullend werk van de leden zal ook tentoongesteld zijn in Den Artiest (Pastorijstraat 5).

Schuttershof
schuttersgilde (www.sintsebastiaan.be) houdt het schuttershof die dag open vanaf 09.30 tot 18.00 uur. Het schuttershof bevindt zich op het speelterrein achter de Delhaize op de Joseph Depauwstraat.
Er worden allerlei dranken, zelfgemaakte soep, croque monsieur en taart geserveerd.

Basisschool Den Top
In de gemeentelijke basisschool Den Top is eet- en drankgelegenheid voorzien.


Veiligheid
Gezien de grote volkstoeloop tijdens de jaarmarkt wordt een multidisciplinaire cel opgericht (cel met een vertegenwoordiging van alle disciplines – Brandweer, lokalepolitie, rode Kruis, gemeente en communicatiedienst) om een efficiënteafstemming van de hulpdiensten te bekomen bij incidenten.Deze post wordt ingericht in het gemeentehuis en is reeds om 05.15 actief.

Commissaris Christian Steens: “ De lokale politie voorziet op de dag van de jaarmarkt 20 mensen. Om toezicht te doen op de openbare orde, maar tevens om de politiezone voor de mensen aanspreekbaar te maken op de jaarmarkt. Verder zal de cavalerie aanwezig zijn met enkele ploegen om per twee paarden te patrouilleren in de omgeving van de markt om inbraak uit wagens te voorkomen.
Verder zullen de ploegen die patrouilleren in de gemeente en deelgemeentes ontdubbelt worden met mensen van de federale politie.
Door de multidisciplinaire cel beschikken we over extra communicatiemiddelen met alle hulpdiensten en kunnen we op alle voorvallen adequaat reageren. “

Drank in plastic bekers vanaf 17.30 uur
Vanaf 17.30u is het verboden om met glazen op straat rond te lopen. Dit om de veiligheid van de bezoekers en het personeel dat instaat voor de opkuis te verzekeren.

Burgemeester Lieve Vanlinthout: “ Op de jaarmarkt zetten we verder wat we op de avondmarkt hebben uitgetest. Namelijk glasgebruik op de openbare weg is verboden vanaf 17.30 uur! We adviseren trouwens de kramen om reeds vanaf de ochtend met plastic bekers te werken. Cafébazen mogen na 17.30 enkel nog veredelde bieren in glas schenken, maar ze zijn er tevens verantwoordelijk voor. Ook zij dienen pilsen vanaf dat uur in plastic bekers te schenken.
We hebben dit initiatief genomen omdat de voorbije jaren het glas, al dan niet kapot, op straat en vensterbanken toenam evenals rondslingerende lege flesjes.
Als blijkt dat ons initiatief om geen glas meer te gebruiken vanaf 17.30 uur niet helpt zal men volgend jaar moeten kijken of men geen algemeen verbod tegen glas uitvaardigt.

Ook qua jenever verkoop zijn er extra beperkingen. Om jenever te mogen verkopen diende men op voorhand een aanvraag in te dienen en de verkoop dient te stoppen om 18.00 uur.”


Het weer voor de volgende dagen in Sint-Pieters-Leeuw –> KLIK HIER

%d