SINT-PIETERS-LEEUW: – Op 30 mei jongstleden stelden schepen van markten, Luc Van Ruysevelt, en bakker Guido Devillé een nieuw koekje voor aan de lokale pers: ‘het Leeuws Leeuwke’. Bedoeling was om tegen de jaarmarkt een lokale bakker te vinden die deze koekjes ging vervaardigen om een heuse worp te organiseren en nadien het koekje het hele jaar door als streekproduct te verkopen.
Maar door omstandigheden zal er dus geen ‘Leeuws Leeuwkes’- worp zijn.

Schepen van markten, Luc Van Ruysevelt: “ Het probleem zijn de mallen. We hadden een bakker bereid gevonden om het koekje te maken maar om dit te doen heeft hij houten mallen nodig om het koekje in te maken.
Voor de persvoorstelling had ik zelf een siliconen vorm laten maken en dit kostte me reeds 400 euro. Op de gemeente werd er geen akkoord bereikt om een budget vrij te maken om houten mallen te laten maken waardoor er dus ook geen ‘Leeuws Leeuwkes’- worp zal zijn. Ik heb de siliconen mal nu bezorgd aan de uitbaters van een lokale tearoom en zij mogen het koekje van mij nu maken in kleine hoeveelheden met de siliconen mal. Zo zal het koekje er dus toch komen maar dan wel veel beperkter.”

De naam van ‘het Leeuws Leeuwke’ komt van Leeuw, de gemeentenaam, de heuvel (Leuw) en de leeuw in het gemeentelijk wapenschild. Het is een tamelijk grote koek geworden die kan dienen als ontbijtkoek of als vieruurtje. Het basisrecept bestaat uit eieren, vetstoffen, suiker, boerenwormkruid en kan aangevuld worden met andere ingrediënten zoals aardbeien, peren, rabarber of sinaasappel.

One comment

  1. Een gemiste kans ! Wat met de rechten op het fabricaat nu het al in handen gegeven is van een derde. IS het Leeuws Leeuwke nog van Leeuw ? Toch nog een dikke proficiat aan de uitvinder.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: