GAASBEEK / VLEZENBEEK / PAJOTTENLAND: – Vertegenwoordigers van de plattelandsgebieden Plaine de Versailles (Frankrijk), de Weidse Veenweiden (Nederland) brachten een bezoek aan het Pajottenland binnen het project ‘Proef ons platteland in uw stadsrand’(zie ook artikel 21/06/2012).
In de drie regio’s wordt er gewerkt rond streekidentiteit, toerisme, recreatie, landschapsbeheer en verkoop en distributie van lokale producten.

Pajottenland+ met een delegatie uit het plattelandsgebied ‘Weidse Veenweiden’ (Nederland) op bezoek bij het Waterhof in Gaasbeek

 ze werden in onze regio rondgeleid door Pajottenland+. Dit alles in een Europees leaderproject met steun van het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

Jos Huwaert, coördinator van PG Pajottenland: ” We hadden voor onze Nederlandse en Franse collega’s deze twee dagen een vrij druk programma opgesteld. De bedoeling van dit uitwisselingsbezoek is  dat we de mensen verscheidene zaken uit onze regio laten zien. Maar natuurlijk zijn onze budgetten niet zo groot daarom hadden we het idee om ze één nacht in onze regio te laten overnachten. En moesten we dus op twee dagen heel veel activiteiten gaan samen bundelen. We hadden als bedoeling daar we werken rond streek vermarkting om hen enkele typische Pajotse bedrijven te laten zien gekoppeld aan een stuk streekidentiteit. Daarom zijn we  bijvoorbeeld naar een geuzebrouwerij geweest maar anderzijds bezochten we ook het volksinstrumentenmuzeum in Gooik dat ook aan de regio verbonden is. Zo hebben we de eerste dag een zestal locaties bezocht en vandaag ook een vijftal en sluiten we af in het kasteel van Gaasbeek. Wat is daar de bedoeling van;  Het kasteel van Gaasbeek is een trekpleister voor de regio. Maar veel mensen komen vanuit de grootstad tot in Gaasbeek maar komen niet verder. En dat is bijvoorbeeld ook het probleem van onze collega’s uit Versailles, Frankrijk. De mensen komen daar naar het kasteel van de Zonnekoning kijken en keren dan terug naar Parijs. En dergelijke zaken samen bespreken en kijken hoe we daar antwoorden kunnen op vinden. Doen zij daar iets mee doen wij daar iets mee,… Zulke zaken zijn eigenlijk het doel van zo’n uitwisselingsbezoek.
Onze gasten merkten reeds op dat we met het Pajottenland en de Zennevallei al een vrij sterke streekidentiteit hebben. En dat we over een vrij groot palet Pajotse producten beschikken en dat ook die streekidentiteit vrij verschillende ‘poten’ hebben met als sterke trekkers wat ik zelf de ‘B3’ noem. De B van boerenpaarden, de B van Breugel en dan de B van de bieren met name de Lambic bieren. Omdat dit drie unieke zaken zijn waarmee we aan de slag kunnen. Onze Nederlandse vrienden zeggen dat zei in streekidentiteit  minder sterk staan dan wij. En dat  moeten wij dus vanuit de regio in de toekomst nog meer gaan gebruiken om als ‘product’ te gebruiken in de streek vermarkting“.


We vroegen ook aan Wim Groeneweg, Burgemeester van Vianen (Nederland) en voorzitter van de Weidse Veenweiden om een eerste reactie na zijn tweedaags bezoek aan onze regio. En verder welke tips hij mee naar huis neemt en welke voor het Pajottenland nog interessant kunnen zijn.

Wim Groeneweg: ” Ik ben onder de indruk van de diversiteit van het land. Je rijdt hier door de regio en als Nederlander denk je wat is het hier een hobbelig landschap. Maar als je daar achter kijkt zie je hoeveel passie de mensen voor het landschap hebben en hoeveel fraaie stukjes er zijn. En ook wat voor geestdrift mensen hebben om die mooie dingen uit het Pajottenland te laten zien.
Wat ik de mensen hier nog als tip zou meegeven is om nog wat meer aandacht te geven aan verblijfsrecreatie. Er is nog heel weinig Bed en Breakfast in de regio . Dus mensen kunnen moeilijk hier blijven. En ik denk dat de grote kracht van het Pajottenland wel is dat het kort bij Brussel ligt. Verder denk ik ook dat je iedereen die hier graag wil vertoeven gastvrij moet ontvangen ook de Franstaligen. Maar zonder je eigenheid te verliezen.
Wat ik ook heel bijzonder vond was het volksinstrumentenmuseum. Wij richten ons vooral op streekproducten en monumenten en landschappen in onze regio in Vianen. Maar de cultuur,de streek-verhalen en de volksmuziek dat zijn zaken die het compleet maken en daar moeten we bij onszelf absoluut terug naar op zoek gaan. Want dat vond ik hier heel mooi geëtaleerd   “.

 
De middelen voor dit leaderproject komen uit het Europees fonds voor plattelandsontwikkeling.

Meer info: www.pajottenland.be

%d