SINT-PIETERS-LEEUW: – In aanwezigheid van de ambassadeur van de Volksrepubliek China Liao Liqiung en mevrouw Tania Coosemans, provinciaal directeur van het Agentschap voor Natuur en Bos Vlaams-Brabant werd in de rozentuin van Coloma het perk met rozen uit China officiëel geopend.
De rozen zelf zijn nog maar een kleine zes weken in België. Daardoor zijn het nog heel jonge planten en staan de meesten ervan nog niet in bloei maar dat zal kortelings wel het geval zijn.

 

Het domein Coloma in Sint-Pieters-Leeuw herbergt de meest volledige rozentuin van Europa met rozen uit 28 landen en meer dan 3.500 soorten en variëteiten.

Naar aanleiding van de opening van de Chinese rozentuin werd aan glazenier Maurits Nevens uit Lot gevraagd om een groot glasraam te maken dat het Chinese rozenperk nog meer in de verf zet. De kunstenaar baseerde zich voor zij werk op de Chinese astrologie of ook wel Chinese dierenriem genoemd.
Kinderen die gedurende het Chinese jaar geboren worden, krijgen het teken van het jaar als sterrenbeeld.
De Chinese dierenriem heeft twaalf tekens: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, geit of schaap, aap, haan, hond, varken met elk hun eigen eigenschappen.
Binnenkort zal naast het glasraam een infobord geplaatst worden zodat iedereen kan zien in welk jaar van de Chinese dierenriem hij geboren is.

Tania Coosemans, Provinciaal directeur van het Agentschap voor Natuur en Bos: ” In Brussel hebben ze mini-Europa, wel hier in Sint-Pieters-Leeuw hebben we de mini-wereld. We staan hier in een rozentuin van wereldniveau.
Vandaag kunnen we kennis maken met zowel oude botanische als hedendaagse Chinese rozen.
De Chinese roos is zeer belangrijk, ook voor ‘onze’ Europese rozen. Ze heeft er namelijk, door kruisingen, voor gezorgd dat onze Europese  rozen een gans seizoen bloeien in plaats van slechts enkele weken per jaar. En zo kunnen we dankzij de Chinese rozen langer genieten van de schitterende kleur, geur en vorm van de roos.
Genoeg redenen om de rozendagen volledig in het teken van China te zetten . Het is ook een uitgelezen moment om natuur en en cultuur samen te brengen“.

Burgemeester, Lieve Vanlinthout: ” Vóór 1993 was Coloma een doodgewoon park met een kasteel erin. Na het eeuwenlange verblijf van meerdere adellijke families vond enkele jaren na het einde van Wereldoorlog II een Franstalige kostschool hier onderdak. Vroeg in de jaren zeventig sloot dit pensionaat zijn deuren en leek het definitieve verval ingezet … tot het historische moment dat de Vlaamse overheid en het Leeuwse gemeentebestuur voor deze groene long en het fraaie waterpand samen een nieuwe bestemming uittekenden. De eerste jaren werden het kasteel en het park grondig aangepakt zodat beiden in september 1992 konden opengesteld worden voor het grote publiek. Vanaf 1995 mocht ingenieur en tot december 2011 provinciaal directeur Marcel Vossen van het Agentschap voor Natuur en Bos zijn wetenschappelijke botanische kennis in deze ideale omgeving botvieren en was de grootste rozentuin van Europa geboren. Fase na fase breidde dit veelkleurige decor zich uit tot een unicum in zijn soort.

Dit jaar bestaan het Colomadomein en het Colomakasteel in hun huidige vorm dus 20 jaar.

Ik denk niet dat Marcel Vossen, toen hij 5 jaar geleden de aanzet gaf tot de creatie van de Chinese rozentuin, in gedachten had dat hij Sint-Pieters-Leeuw vandaag mét de Chinese rozentuin een fantastisch verjaardagsgeschenk zou geven.

Ik ben vandaag dan ook niet alleen een fiere maar vooral een erg dankbare burgemeester.
Dankbaar tegenover het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse gemeenschap, en in het bijzonder tegenover Marcel Vossen, die niet alleen aan de basis lag van, maar ook de duivel-doet-al was voor de realisatie van de rozentuin en vandaag, met de nieuwe Chinese rozentuin, een belangrijk deel aan een van zijn levenswerken toegevoegd ziet. Door zijn inzet voor het Colomadomein en de rozentuin werd Sint-Pieters-Leeuw op de wereldkaart gezet. We haalden dan ook al vele buitenlandse publicaties in Engelse, Duitse, Nederlandse, Australische, Amerikaanse, Japanse en sinds vorige week ook Chinese vak- en andere tijdschriften, terwijl ook onze eigenste Belgische Libelle vorige week 5 volle bladzijden aan de Rozentuin van Coloma wijdde.

Mede daardoor kunnen niet alleen de 32.000 inwoners van Sint-Pieters-Leeuw maar ook zo’n 80.000 bezoekers van overal ter wereld, jaarlijks van 15 mei tot 30 september, gratis genieten van de grootste en meest volledige rozentuin van Europa en van de schoonheid, de kleuren en de geuren van meer dan 3.500 rozenvariëteiten uit 28 verschillende landen.

ambassadeur van de Volksrepubliek China, Liao Liqiung:” De chineze rozen hier in de rozentuin zijn nog niet groot maar dat is zoals bij de vriendschap tussen landen. De r ozen zullen steeds sterker worden en groeien.
De Chinese rozentuin die hier is aangelegd symboliseert mooi onze cultuur. Men herkent er de verboden stad in en er is een link naar de Chinese muur met aan beide zijde de Chinese rozen.
Ook het glasraam met de cirkel en de Chinese dierenriem zijn mooie voorbeelden van onze oude Chinese cultuur.
Dit alles dit weekend aangevuld met de tentoonstelling in het Colomakasteel zal vele mensen laten kennis maken met onze cultuur. Daarom ook een speciale dank aan allen die zich voor dit evenement hebben ingezet”.

We vroegen ook aan Marcel Vossen, ere-provinciaal directeur van het Agentschap voor Natuur en Bos hoe hij zich vandaag voelde na de realisatie van de Chinese rozentuin dewelke toch niet over één nacht ijs ging.

Marcel Vossen: ” Het heeft inderdaad vijf jaar gekost om zekerheid te hebben dat we de Chinese rozen konden krijgen. De contacten zijn niet zo eenvoudig in China. Want je hebt toch een serieuze taal barrière. En  ten tweede je moet echt hun vertrouwen winnen. Want in het begin waren ze wat wantrouwig zo van wat komt iemand uit Vlaanderen Chinese rozen vragen. Dus zij dachten eerder aan commerciële gegevens dan wat wij doen een niet commerciële publiekelijke rozentuin aanleggen. Maar eens dat dat allemaal achter de rug was is het alles bij mekaar toch vlot gegaan.
Uiteindelijk zijn we er in gelukt en vandaag mogen we zeer blij zijn met de realisatie. Want de Chinese rozen liggen toch aan de bakermat van onze moderne rozen.”

Roses@Coloma is te bezoeken op zaterdag 23 juni, zondag 24 juni en maandag 25 juni 2012, telkens van 10.00 tot 19.00 uur. De toegang is gratis.

%d bloggers liken dit: