REGIO / SINT-PIETERS-LEEUW: Streekproducten Vlaams-Brabant publiceerde een nieuw boek: ‘Proef Vlaams-Brabant Straffe Streek’.

Wil u weten wie de mensen zijn achter de straffe streekproducten? Waar u terecht kan om al dat lekkers aan te kopen, een hapje te gaan eten of een overnachting te boeken? Of welke gemeenten uit Vlaams-Brabant actief met ons culinair erfgoed aan de slag gaan?

Want de ene ontwerpt bitterzoete pralines, de andere teelt druiven in een serre. De ene brouwt bier naar een recept van zijn overgrootouders, de andere start een kaasmakerij op zijn schapenboerderij. Maar of het nu gaat om aardbeitelers, wijnboeren, koffiebranders, bakkers, chocolatiers, bierbrouwers, imkers, beenhouwers of witlooftelers, ze hebben één belangrijk ding gemeen: passie.

Streekproducten Vlaams-Brabant bundelde alle informatie over streekproducenten, streekhoekjes en -winkels, horecazaken, bed & breakfasts en gemeenten in een nieuw, rijk geïllustreerd boek: het Straffe Streek Boek.
Aangevuld met verrassende recepten voor hoppas (tapas van streekproducten, geserveerd met een streekbier).

Een ideaal cadeau voor iedereen die houdt van lekker eten en drinken!
Prijs: 6 euro, verzendkosten niet inbegrepen.

Het nieuwe boek werd voorgesteld bij brouwerij Timmermans in Dilbeek in aanwezigheid van: Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie, Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en toerisme, Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur en Vlaams karakter, Paul Vleminckx, voorzitter Streekproducten Vlaams-Brabant, samen met culinair expert Dirk De Prins.
Ook de streekproducenten, uitbaters van streekhoekjes en -winkels, horecazaken, bed & breakfasts en vertegenwoordigers van gemeenten waren aanwezig.

Streekproducten zijn niet alleen lekker“, zegt Jean-Pol Olbrechts, gedeputeerde voor economie ” Ze zijn momenteel erg in. De mensen waarderen meer gezonde voeding en streekproducten passen perfect in dat plaatje. Streekproducten zijn ook herkenbaar want ze worden lokaal geproduceerd. Mensen weten wat ze willen eten en drinken.”

Het succes van de streekproducten is ook te merken op het lokale niveau. Niet minder dan 51 Vlaams-Brabantse gemeenten met onder andere Sint-Pieters-Leeuw hebben reeds het label ontvangen van Straffe Streek-Gemeente.

Het zijn vooral de mensen achter de streekproducten die centraal staan in ons boek. Want de grootste troef achter onze streekproducten is het verhaal van de producent. Onze streekproducten zijn producten met een gezicht, en dit voordeel kunnen de merkproducten niet gebruiken. Aan de hand van prachtige foto’s worden onze Straffe Streek producenten en de uitbaters van onze verkooppunten, horeca-zaken en bed & breakfasts voorgesteld aan de lezer. Ook de straffe Streek gemeenten worden voorgesteld . Op elke pagina staat één grote foto centraal. Daarnaast vindt u meer uitleg en uiteraard ook de contactgegevens“, vult Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw en toerisme aan.

Het Straffe Streekboek telt 304 pagina’s, wordt gedrukt op 14.000 exemplaren en kost 6 euro. Het boek is te koop in de Vlaams-Brabantse streekhoekjes en streekwinkels of kan besteld worden via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties . De verzendingskosten bedragen 1, 50 euro.

Share

%d bloggers liken dit: