NEGENMANNEKE / RUISBROEK: – Zuiddag is een organisatie die jongeren iets wil bijbrengen over de Noord-Zuid verhoudingen. Elk jaar organiseren zij een campagnedag waarbij jongeren uit de derde graad van het secundair onderwijs de kans wordt geboden één dag te werken bij een bedrijf of bestuur, die hen daarvoor 40 euro betaalt. Die 40 euro gaar integraal naar de werking rond het thema in samenwerking met lokale partnerorganisaties van een Indonesisch jongerenproject in het kader van voedselzekerheid.

Ook het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw draagt zijn steentje bij door zeventien jongeren een job aan te bieden.
Zij versterkten vandaag de ploeg Openbare Werken en Leefmilieu bij het schoonmaken van straten, voetpaden, fietspaden en wegbermen in de wijken Ruisbroek en Negenmanneke.

Aurelie De Meester korpschef Sint-Pieters-Leeuw voor één dag.

 

Aurelie De Meester korpschef voor één dag en Marc Crispel

 

SINT-PIETERS-LEEUW: – Ook de politie van Sint-Pieters-Leeuw deed mee aan de Zuiddag. Bij hen konden twee jongeren werken voor het goede doel.
Aurelie De Meester was de gelukkige die zelf voor één dag korpschef mocht zijn.

Aurelie was de uitverkorene die vandaag één dag het politiekorps van Sint-Pieters-Leeuw mocht leiden. Later wil ze zelf bij de politie gaan werken. Ze is van plan volgend jaar voor de richting criminologie te kiezen.

Voor haar job tijdens de Zuiddag was ze vanmorgenvroeg om zes uur thuis vertrokken. Van Hoofdcommissaris van Politie, Korpschef Mark Crispel kreeg ze een snelcursus ‘korpschef’ want om 12 uur nam Aurelie al deel aan een directievergadering waar ze het woord moest voeren. Dit was een opwarmertje voor de vuurdoop die haar vanmiddag in Asse te wachten staat waar ze in plaats van Marc Crispel een politiecongres moet toespreken met als thema ‘kwaliteit’. Ze zal er dus de  gemeente Sint-Pieters-Leeuw vertegenwoordigen.

Aurelie kreeg  tijdens haar job het bezoek van Kristian en Adhé uit Indonesië.
Zij kwamen in België uitleg geven en kijken hoe de jongeren hun drie projecten steunen.

Kristian en Adhé uit Indonesië: ” We zijn zeer blij dat deze jongeren vandaag een job doen en met het geld dat ze daar voor krijgen onze projecten steunen.We hebben drie programma’s, projecten waarvoor we het geld goed kunnen gebruiken.
Het eerste project focust op creatieve communicatie. In het tweede project wordt een studie- en trainingscentrum opgezet. Het derde project wil een grote beweging van jonge mensen voor gezonde voeding uitbouwen. ”

“We kozen een aantal jongerenprojecten van VECO (Vredeseilanden Indonesië) in Java en Bali,” zegt Hannelore Tange van Zuiddag. “Op een creatieve en innovatieve manier doen zij aan bewustwording rond voedselzekerheid en hoe gezonde, duurzame voeding een oplossing kan zijn.” Sinds 6 oktober gaan twaalf Indonesische jongeren zoals Kristian en Adhé alle scholen af om meer uitleg te geven over het project.

“Het project spreekt de leerlingen aan omdat ze een heel leuke dag beleven, maar het verhoogt ook hun enthousiasme omdat ze weten waarvoor ze werken,” aldus Hannelore Tanghe van Zuiddag.

Wat zijn jullie eerste impressies van België?
Kristian en Adhé: “(lachen) het weer en het eten! Het is hier echt koud. En het eten is totaal anders voor ons. Normaal eten we ‘smorgens, ‘s middags en ‘s avonds rijst. En hier heb je brood tijdens de ochtend en vanalles overdag.”
Zuiddag Ambassadrice Islani die de jongens begeleidt en onlangs op inleefreis was in Indonesië bevestigd.
Islani: ” Toen we in Indonesië waren was het aanpassen van het eten voor ons het grootste probleem. We zijn gewoon van hier thuis een enorme keuze te hebben en ginder was het inderdaad voornamelijk rijst om te eten.”

Meer info: www.zuiddag.be

Share

%d bloggers liken dit: