logo_vlaanderen_grijsVLAANDEREN / SINT-PIETERS-LEEUW: – Vanaf 1 september 2009  worden in 69 Vlaamse gemeenten en steden waaronder Sint-Pieters-Leeuw (zie decreet 27 maart 2009) nieuwe bouwkavels enkel nog verkocht aan kopers die een nauwe band met de streek hebben.Dat bevestigden zowel het kabinet van Vlaams minister van Wonen Freya Vandenbossche (SP-A) als dat van Philippe Muyters (N-VA), haar collega op Ruimtelijke Ordening.

De maatregel uit het nieuwe decreet op het grond- en pandenbeleid, dat op 1 september in werking treedt, moet betaalbaar wonen in eigen streek bevorderen. Het gaat vooral om die plaatsen waar de grondprijzen te duur zijn geworden door de stevige inwijking van buiten de streek.
Wie een verkrotte woning opknapt, zal verder vanaf 1 september een extra duw in de rug krijgen. Wie zo’n woning koopt om te renoveren, kan een extra fiscaal voordeel krijgen tot 4.500 euro. Familie, vrienden of kennissen die tot 25.000 euro lenen aan wie wil renoveren (tegen een bepaalde rente weliswaar), kunnen voor deze “mama- en papa-lening” 8 jaar lang een fiscale aftrek krijgen.

Share

%d bloggers liken dit: