NEGENMANNEKE: – Het onderwijs staat voor heel wat complexe onderwijsvraagstukken die voor scholen vaak moeilijk alleen op te lossen zijn. Daarom lanceerde de Koning Boudewijnstichting in het kader van Veranderwijs.nu een oproep om scholen te laten samenwerken rond een specifieke, gedeelde en complexe uitdaging. 30 scholen, verspreid over heel Vlaanderen, krijgen hiervoor tussen de €3.000 en €7.000 steun, samen goed voor €202.400.

Eén van de geselecteerde projecten is van GO! Basisschool De Groene Parel zij ontvangen € 6.500 subsidie voor: Ontwikkeling van executieve functies over de schoolmuren.

De Groene Parel: “Ons doel is om leerlingen doorheen hun schoolloopbaan een vloeiende leerlijn te laten doorlopen om executieve functies te ontdekken, verder te ontwikkelen en uit te dagen. Ze vormen immers de basis voor zelfsturing en leren leren. We willen met concrete experimenten aan de slag gaan, we willen de impact van de EF op onze leerlingen kennen en vooral nagaan wat de leerlingen nodig hebben om de executieve functies te ontwikkelen, te oefenen en de transfer naar het dagelijkse leven mogelijk te maken.”

Met deze oproep wil de Koning Boudewijnstichting scholen aanmoedigen om werk te maken van professionele leergemeenschappen over de schoolmuren heen. Moeilijke vraagstukken kunnen immers gebaat zijn bij het samenbrengen van inzichten, ervaringen en kennis van onderwijsprofessionals uit verschillende contexten. Schooloverstijgende samenwerkingen kunnen een rijke omgeving bieden voor collectief leren en kritische reflectie. SONO-onderzoek uit 2019 toont aan dat het kan leiden tot een verhoogde professionele ontwikkeling van leerkrachten, een hogere jobtevredenheid en verandering in de onderwijspraktijk. Allemaal zaken die in het teken staan van het leren van kinderen en jongeren.

De scholen die steun ontvingen, verenigden zich in een samenwerkingsverband van minstens 3 scholen en werken rond diverse uitdagingen en veranderingstrajecten, zoals een vernieuwend personeelsbeleid, de omkadering van startende leerkrachten, digitalisering en inclusie. De leergemeenschappen die hun leerlingen betrekken in de samenwerking, kregen een streepje voor bij de jury.

De laureaten zullen het komende schooljaar samen leren, materialen en praktijken ontwikkelen en gaan observeren bij elkaar. Hun ervaringen worden gedeeld op een bijeenkomst voor laureaten in het najaar en de resultaten van de samenwerking worden gedeeld op www.veranderwijs.nu.

%d bloggers liken dit: