VLAAMS-BRABANT / ZUUN: – Educatief Natuurbeheer bestaat dit schooljaar 25 jaar. Het project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt laat leerlingen van de 3de graad lagere school kennis maken met de natuur door hen te laten meehelpen in het beheer van een natuurgebied in de buurt van hun school.
Op 25 jaar werden zo 128.000 leerlingen in contact gebracht met de natuur. 12 scholen en 1 zorginstelling doen al 25 jaar lang mee met het project. Eén van de scholen is GLS ’t Populiertje, ze ontvangen nu 250 euro.
“Om hen te bedanken voor hun jarenlange inzet voor de natuur, ontvangen zij elk een cadeaubon van 250 euro om inheemse bomen en planten, bloemenzaad of dierenhotels aan te kopen. Zo kunnen ze ook hun eigen schooldomein nog meer vergroenen en aantrekkelijk maken voor vogels, insecten en andere dieren”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.
Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied. Ten slotte gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren.
“Educatief natuurbeheer is een win-win voor alle partijen. De natuurgebieden krijgen heel wat helpende handen die echt een verschil maken bij het natuurbeheer en dus zorgen voor meer biodiversiteit. En de leerlingen leren over de natuur en natuurbeheer en maken topnatuurervaringen mee om nooit te vergeten. Zo krijgen ze respect voor de natuur en het belang ervan”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.
Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden: “‘t Populiertje draagt elk jaar terug bij aan het beheer van ons natuurgebied Oude Zuun. Dankzij hun inzet binnen het ENB-project wordt het maaisel van de bloemenrijke weide elk jaar netjes afgevoerd wat de ontwikkeling ten goede komt. Naast de natuurwandeling die eveneens binnen het project kadert, is deze cadeaucheque zeker verdiend! Dikke merci van onze ploeg voor jullie inzet en dat we nog vele jaren kunnen doorgaan.”