SINT-PIETERS-LEEUW: – Heel wat Leeuwse horeca-ondernemers en verenigingen hebben het voorbije jaar sterk geleden onder corona. Om hen te ondersteunen keurde de gemeenteraad van 24 juni de verlenging van drie maatregelen goed.

Verlenging geldigheidsduur van de Leeuwe- en verenigingsbon
De geldigheid van de Leeuwe- en verenigingsbonnen liep normaal tot 30 juni 2021. De gemeenteraad besliste om deze bonnen te verlengen tot 31 december 2021.
De Leeuwebon met een waarde van 10 euro viel in de bus van ieder Leeuws gezin en kan worden gebruikt in deelnemende horeca- en handelszaken. Gezinnen kunnen hem gebruiken als kortingsbon waarbij je 10 euro korting krijgt op je kasticket en de handelaar 10 euro terugkrijgt van de gemeente. Je kann de bon ook schenken aan een handelaar uit solidariteit. Voor de verenigingen werden er vijf waardebonnen van 20 euro voorzien die ze kunnen spenderen bij de lokale horeca-zaken.

Verblijfsbelasting
Sint-Pieters-Leeuw levert heel wat inspanningen voor de veiligheid en verfraaiing van de gemeente. Hiervoor wordt voor toeristische verblijfplaatsen jaarlijks een vast bedrag per kamer, per jaar gevraagd, ongeacht de bezetting. Helaas waren toeristische reizen door corona praktisch onmogelijk waardoor er nauwelijks bezetting was in de toeristische verblijfplaatsen van onze gemeente. De gemeenteraad besliste dan ook dat deze belasting voor 2021 berekend zal worden op basis van de reële bezetting en dit a rato van 2 euro per persoon, per nacht, eveneens tot 31 december 2021.

Retributie op de inname van openbaar domein
Eerder besliste het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw om de retributies voor de inname van het openbaar domein in 2020 en de eerste 6 maanden van 2021 niet te innen. Omdat er in die periode geen jaarmarkten en amper kermissen werden georganiseerd, verlengt het bestuur deze vrijstelling van retributie. Tot en met 31 december 2021 worden de retributies voor de kermissen in Vlezenbeek, Negenmanneke, Ruisbroek en de Rink geschorst, net zoals voor alle jaarmarkten.

Jan Desmeth, burgemeester: “Met deze maatregelen hopen we dat we onze ondernemers een extra hart onder de riem kunnen steken. Ze hebben een zwaar en financieel onvoorspelbaar jaar achter de rug. Het gemeentebestuur acht het dan ook belangrijk om hen de nodige ondersteuning te bieden zodat de Leeuwse handels- en horecazaken opnieuw kunnen floreren. Deze maatregelen hebben we tijdens de hele coronacrisis steeds met alle aanwezige fracties van de gemeenteraad samen genomen en dat is mooi.”

%d bloggers liken dit: