SINT-PIETERS-LEEUW: – De Vlaamse Milieumaatschappij heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om een dijk aan te leggen in het Volsem wachtbekken om slib van de Zuunbeek op te vangen.

Ter hoogte van de Hoogstraat te Sint-Pieters-Leeuw bevindt zich één van de 3 wachtbekkens van de Zuunbeek in eigendom van de Vlaamse Milieumaatschappij. Dit bekken dient om overstromingen in de afwaartse gebieden te voorkomen. In deze vijver wordt bij hoogwater water uit de Zuunbeek tijdelijk geborgen en wordt de Zuunbeek op die manier ontlast. Op die manier neemt het overstromingsrisico in de afwaarts gelegen woongebieden drastisch af.

Tijdens deze gebeurtenis komt er ook veel slib mee in de vijver vanuit de Zuunbeek. Dit slib blijft dan in de vijver liggen, neemt waterbergingsruimte in en tast de ecologische kwaliteit van de vijver aan. Op regelmatige basis moet dan heel deze vijver geruimd worden. De kostprijs van dergelijke ruimingen is groot. De drastische ingrepen bij een ruiming hebben ook een grote impact op de ecologische ontwikkeling van de vijver (oa voor aanwezige vissoorten, maar ook moeraszones ed.).

Om het slib zich niet over de volledige vijver te laten verspreiden gaat de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een dijk aanleggen in het wachtbekken. “Met deze dijk beogen we dat het merendeel van het slibt sedimenteert in deze zoneonze voor de dijk. Op die manier zorgen we er voor dat het slib zich niet verdeeld over de volledige van de vijver. Dit heeft als voordeel een vergemakkelijking van de slibruimingswerken, gezien niet heel de vijver geruimd moet worden maar slechts het gedeelte dat zich voor de dijk bevindt. Doordat we door de dijk ook een veel lagere sedimentlast en -bezinking bekomen in het grootste deel van de vijver zal de ecologische kwaliteit sterk toenemen. Zo zullen oa. de nieuwe diepere geulen minder snel terug vullen waardoor risico op vissterfte verminderd wordt en de stabiliteit en ontwikkelingskansen van ondergedoken watervegetatie en bijhorende biodiversiteit bevorderd wordt. De dijk zal geen opsplitsing maken van het wachtbekken in 2 delen, aangezien er geen verbinding zal zijn met de bestaande oevers. Hierdoor is de dijk niet toegankelijk voor personen waardoor de dijk habitat kan bieden voor moerasvegetatie, planten geassocieerd met het habitattype 6430 (moerasspyrearuigte) en nestgelegenheid biedt voor kwetsbare watervogels die momenteel al aanwezig zijn in dit wachtbekken. Hierdoor wordt er dus een extra ecologische meerwaarde gecreëerd voor deze soorten. Op deze manier zal de dijk ook geen belemmering vormen in het vrij migreren van de aanwezige vissen.

De werken omvatten de aanleg van een dijk bestaande uit geschikte, zuivere gebiedseigen grond en stortsteen dwars in het wachtbekken. De dijk heeft een lengte van ongeveer 90m, hoogte van 1.9m, breedte bovenaan van 1.5 m en breedte onderaan van 4.5m en staat niet in verbinding met de bestaande oevers. Op die manier kan het water nog vlot langsheen de dijk naar de rest van de vijver stromen en worden landpredatoren van het ‘eiland’ bovenop de dijk gehouden waar watervogels kunnen broeden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Zie eerder gepubliceerde artikels:
04/02/2021 – betere bescherming tegen overstromingen Zuunbeek
19/01/2021 – update: Slibruiming en aanpassingswerken Zuunbeek

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder