VLAAMS-BRABANT / RUISBROEK / ZUUN: – De provincie Vlaams-Brabant investeert 80.000 euro in vier projecten die de woonomgeving kwalitatiever en aangenamer maken. waarvan twee projecten in Sint-Pieters-Leeuw: De uitbreiding en opfrissing van een buurthuis in Ruisbroek en de inrichting van een belevings- en ontmoetingspark Zilverlinde in Zuun kunnen elk rekenen op 20.000 euro van de provincie.


Om onze natuur en de open ruimte te beschermen zetten we in op verdichting en kernversterking. Dat doen we natuurlijk doordacht. Zo moet wonen kwalitatief en aangenaam zijn. Maar in een aantal verstedelijkte buurten en sociale woonwijken is dat niet altijd evident”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor wonen. “Daarom verlenen we bijvoorbeeld steun aan een speeltuintje, een buurtlokaal gezellig inrichten, extra groen in de straat. Kortom, tal van projecten die de fysieke omgeving opwaarderen, er de leefbaarheid verbeteren en de een buurt of wijk aangenamer maken”.

2020-01-29-opendeurdag-Buurthuis1601 (4)20.000 euro voor Buurthuis 1601 in Ruisbroek
Met het project ‘Buurthuis 1601’ breidt de gemeente Sint-Pieters-Leeuw het buurthuis uit met een aanpalende garage. Hierdoor kan het opengesteld worden naar andere doelgroepen die momenteel amper of niet bereikt worden. De gemeente wil via buurtwerking het samenleven in Ruisbroek bevorderen. Het buurthuis verbindt mensen door zinvolle vrijetijdsbesteding aan te bieden aan kwetsbare doelgroepen. Het creëert ontmoeting en bevordert participatie van kansengroepen door de competenties en kwaliteiten van mensen in te zetten en te versterken.

2020-03-01-voorontwerp_buurtpark-belevingstuin_WZC-Zilverlinde20.000 euro voor Belevings- en ontmoetingspark Zilverlinde in Zuun
Momenteel is het stuk grond waar de belevingstuin moet komen nog een onbenut en anoniem grasveld van 1 ha. OCMW Sint-Pieters-Leeuw gaat het grasveld herinrichten tot een belevingstuin voor de bewoners van het naastgelegen woonzorgcentrum Zilverlinde. Omdat er weinig groen is in de woonkern van Zuun zal het parkje ook publiek toegankelijk zijn. De buurtbewoners kunnen er elkaar ontmoeten, er spelen of rusten.

Gemeenten, OCMW’s, sociale huisvestingsmaatschappijen, het autonome provinciebedrijf Vlabinvest en initiatiefnemers in zones voor kleinschalig wonen kunnen deze subsidies krijgen. De subsidie bedraagt maximaal 80% van de projectkosten met een maximumbedrag van 20.000 euro.
Een belangrijk criterium voor het krijgen van deze subsidies is participatie. De bewoners staan niet aan de zijlijn, maar krijgen de kans om de projecten mee uit te denken en te realiseren. Hierdoor zijn de projecten gedragen door de buurt en zijn de slaagkansen het grootst”, besluit gedeputeerde Bart Nevens.

%d bloggers liken dit: