RUISBROEK: – Op het Stationsplein in Ruisbroek werd een fietskluis geïnstalleerd. Deze kluis, die er kwam met de steun van de provincie Vlaams Brabant, zal voortaan plaats bieden aan 5 fietsen. Mensen die met de fiets naar het station rijden om er de trein te nemen, kunnen er hun fiets veilig in opbergen.
Jan Desmeth, schepen van mobiliteit: “Deze eerste afgesloten fietsbox is een test om te peilen hoe groot de interesse is of kan worden. Pendelaars, die wat verder van het station wonen en die eerste afstand enkel met een (elektrische) fiets willen of kunnen afleggen, krijgen zo een volwaardig alternatief om de combinatie trein-fiets te nemen. Het is vanzelfsprekend dat we graag extra fietsboxen plaatsen als de vraag groter is dan het aanbod.”
Wat moet je doen?
– Verstuur vanaf maandag 19 augustus 2019 jouw aanvraag naar fietsenmobiliteit@groepintro.be. Groep Intro is een vzw die in opdracht van de gemeente de fietskluis zal onderhouden en beheren.
– Na ondertekening van het contract en gebruikersreglement krijg je een standplaats toegewezen. Is de fietskluis volzet dan krijg je een plaats op de wachtlijst.
– De sleutel van de fietskluis haal je op in het gemeentehuis bij de dienst Mobiliteit (1e verdieping).
Je kan je fiets een jaar lang veilig opbergen in de kluis voor 75 euro. Tevens zal er een eenmalige waarborg worden gevraagd van 25 euro.
Je deelt de kluis met vier andere gebruikers. Je moet dus steeds je fiets beveiligen met een hangslot of een kwaliteitsvol antidiefstalsysteem, zoals een U-hangslot vastgemaakt aan het fietsrek.
Enkel gebruikers die minimaal op een afstand van 500 m van de fietskluis wonen komen in aanmerking.
Paul Defranc, schepen van Leefmilieu: “Fietsen kunnen voortaan veilig worden opgeborgen in de fietskluis. Hiermee hopen wij pendelaars aan te zetten om niet de auto maar de fiets te nemen naar het station. Goed voor de conditie en nog beter voor het milieu!”
Begin dit jaar werd ook een publieke fietspomp geïnstalleerd aan de andere zijde van de treinsporen, nabij de fietssnelweg F20. Naast de fietspomp vind je de gebruiksaanwijzingen.
De eerste twee fietskluizen werden in oktober 2018 in onze regio geplaatst in Drogenbos. Het project in de Zennevallei omvat 5 fietskluizen en 7 fietspompen. Alle kluizen worden geïnstalleerd in de buurt van bus- en tramhaltes.
‘We richten ons in de eerste plaats op pendelaars die met de fiets naar een halte rijden en dan overstappen op het openbaar vervoer. Door een veilige fietsenberging aan te bieden willen we het gebruik van de fiets stimuleren’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Als alle fietskluizen geplaatst zijn gaat het om 75 fietsparkeerplaatsen’.
Het project voor het plaatsen van fietskluizen en fietspompen kadert in het strategisch project voor de Zennevallei.