RUISBROEK: – Het jaagpad langs het kanaal Brussel-Charleroi wordt tussen Halle en Brussel opgewaardeerd tot een volwaardige fietssnelweg (F20). Er wordt 2 miljoen geïnvesteerd om het jaagpad te verbreden tot 4 meter en om de betonnen verharding te vervangen door asfalt.
De werken tussen de sluis van Lot en de sluis van Ruisbroek gaan in juli van start.


Op de meeste plaatsen wordt het jaagpad ook opgeschoven, om te anticiperen op de toekomstige verbreding van het kanaal Brussel-Charleroi.

Meer en meer fietsers op de Kanaalroute zorgen voor meer en meer drukte”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “We gaan deze populaire fietsverbinding nu breder en comfortabeler maken, zodat we straks nog meer mensen kunnen verleiden om hun auto ook in het woon-werkverkeer te ruilen voor de fiets”.

De totale kostprijs van de nieuwe fietssnelweg bedraagt 2 miljoen euro.
Vlaanderen investeert via waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv 800.000 euro en put nog eens 800.000 euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De gemeenten Halle, Beersel, Drogenbos en Sint-Pieters-Leeuw investeren in de verlichting van de fietssnelweg. De provincie Vlaams-Brabant past de rest bij. De nieuwe fietssnelweg past binnen het Fiets-GEN (Gewestelijk Expresnetwerk), dat tegen 2025 wel 400 km aan fietspaden voorziet in de Vlaamse Rand.

Werken starten in juli 2019
De werken gaan deze zomer van start. De noodzakelijke omgevingsvergunning is aangevraagd. De eerste fase richt zich op het traject tussen de sluis van Lot en de sluis van Ruisbroek en moet in juli 2019 starten. Er wordt doorgewerkt tijdens het bouwverlof, om de werken zo snel mogelijk te laten vorderen.

De tweede fase richt zich op het traject tussen de Waterloobrug en de sluis van Lot en moet in augustus starten. De derde en vierde fase staan gepland voor het voorjaar van 2020 en zullen zich richten op het traject tussen Ruisbroek en de Drie Fonteinenstraat.

Tijdens de werken worden er in samenspraak met de betrokken gemeenten en de Fietsersbond omleidingen voorzien. Eind juni 2020 moet de fietssnelweg volledig klaar zijn.

Ontdek meer van Sint-Pieters-Leeuw nieuwssite

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder