SINT-PIETERS-LEEUW: – Een 25-tal leerlingen uit het middelbaar onderwijs steken vandaag in het kader van Zuiddag de handen uit de mouwen en helpen Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden vzw bij het snoeien van de gemengde haag en ruimen van maaisel in het natuurgebied Oude Zuun. Hun loon (50 euro) dat ze vandaag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.


Het is vandaag de voorlaatste donderdag van oktober en traditioneel Zuiddag van Youca vzw. Voor de 11e editie gaan bijna 17.000 jongeren aan de slag.
Zuiddag  is een organisatie voor en door jongeren, die hen stimuleert om engagement op te nemen en samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Natuurpunt stelt vandaag meer dan 200 jobs beschikbaar in Vlaanderen. 25 daarvan vind je vandaag in het natuurreservaat De Oude Zuun. Samen met de Belgische jongeren steken 2 Braziliaanse jongeren, van het project die dit jaar gesteund wordt, de handen uit de mouwen. Tot nu toe gingen zij op bezoek bij heel wat scholen in belgië – 95 om precies te zijn – om er hun verhaal te doen. Zo zijn de Belgische jongeren helemaal op de hoogte van het project en weten ze waarvoor ze gaan werken.

Deze diashow vereist JavaScript.


Waar gaat de opbrengst naartoe?
De Belgische ngo Kiyo en de Braziliaanse vzw Pamen hebben in de voorstad van Rio de Janeiro een project opgezet om de maatschappelijk kwetsbare jongeren van de Jardim Gramachofavela – de grootste openluchtvuilnisbelt van Zuid-Amerika – kansen te bieden om op te komen voor hun recht op onderwijs en participatie. Op de vuilnisbelt wonen zo’n 20.000 mensen in mensonwaardige omstandigheden. Ze leven er in huisjes gemaakt van houten planken, asbestplaten en plastic. Eten, kleren, speelgoed, materiaal … werkelijk alles vinden ze op de vuilnisbelt om te overleven. Om de jongeren die hier leven een stem te geven heeft PAMEN een alternatief onderwijsprogramma ontwikkeld, net als een vormingscyclus voor jeugdparticipatie.
Meer info: http://zuiddag.be

%d bloggers liken dit: