SINT-PIETERS-LEEUW: – Op de Open Monumenten Dag een “monument van een beek” gaan bezoeken. Dat kon zondagnamiddag in Sint-Pieters-Leeuw dankzij Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden. Ze begeleiden er de hele namiddag tochten door hun natuurgebied om het in opbouw zijnde hermeanderingsproject van de Zuunbeek aan de bezoekers uit te leggen.


De beek die rechtgetrokken werd begin jaren 70, wordt nu door de  Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heringericht met meanders en overstromingsgebieden. Natte valleigronden zijn er in ontwikkeling. Aan het Volsembroek werd de meanderende bedding reeds uitgegraven en de rechtgetrokken Zuunbeek gedempt. Het is een integraal project dat wordt uitgewerkt waarbij waterberging, structuurherstel en vrije vismigratie samen gerealiseerd worden.

2016-09-11-hermeandering-zuunbeek-05Het eerste wat de bezoekers meteen opviel was de in opbouw zijnde regelbare klepstuw vlak voor het wachtbekken aan Volsembroek. Hier zal later ook een aarden dwarsdam van een meter hoog aangelegd worden zodat bij zware regenval en kans op overstroming van lager gelegen gebieden men de klepstuw kan rechten waardoor het overtollige water in het natuurgebied tijdelijk wordt gebufferd.

Tijdens de wandeling zagen de aanwezigen ook de verschillende fases van de werken. Er waren al grote stukken van de hermeandering in gebruik en op twee plaatsen werden de oevers heel geleidelijk opgetrokken zodat dit gebied kan onderlopen en een riet vegetatie kan krijgen wat dan een ideale paaiplaats voor vissen moet worden.
Op één plaats in het natuurgebied zal je twee waterstromen naast elkaar hebben. Er zal een stuk van de rechte Zuunbeek behouden blijven als een soort noodloop en parallel zal er ook een meanderende Zuunbeek lopen.

Deze diashow vereist JavaScript.


Verder vernam men dat er ook op één plaats een archeologisch onderzoek heeft plaats gehad. Men kwam er een vorm van Romeinse nederzetting tegen die enkele potscherven opleverden. Op het resultaat van de archeologische studie is het wel nog even wachten al geven de vondsten niet meteen iets speciaal aan.

Zie ook onze artikels van:
17/07/16 – werken hermeandering Zuunbeek volop aan de gang
23/06/16 – proef gravingen hermeandering van de Zuunbeek
05/09/2014 – Infoavond herinrichting van de Zuun

%d bloggers liken dit: