SINT-PIETERS-LEEUW: – Je boekentas leegmaken, een planning opstellen, de agenda laten nakijken,… het zijn enkele huiswerktips die leerlingen aan het begin van het schooljaar meekrijgen. Maar niet alle leerlingen en/of hun ouders zijn even goed op de hoogte van deze afspraken rond huiswerk.
Om leerlingen te helpen met hun huiswerk en ouders met het begeleiden van hun kind ontwikkelden de dienst Integratie/Taalstimulering en Onderwijs in samenwerking met de Leeuwse scholen een huiswerkkaart voor de eerste graad van het basisonderwijs.

2015-09-09-huiswerkkaart_01
Huiswerk is een belangrijk aspect van het schoolse leren. In Sint-Pieters-Leeuw willen wij ons inzetten om alle kinderen maximaal kansen te geven. Dit willen we onder andere doen door ouders te ondersteunen in het begeleiden van het huiswerk.” zegt Gunther Coppens, Schepen voor Onderwijs.

Op de kaart staan duidelijke tips over het creëren van een goede leeromgeving, het doel van huiswerk en hoe kinderen het best aan hun taken beginnen. Door de medewerking van de scholen ontstond er een kaart met tips die voor alle leerlingen van toepassing zijn. Naast de tips staan er enkele weetjes op de kaart en wordt er verwezen naar de afspraken die eigen zijn aan de school.

Met het advies van het Agentschap Integratie en Inburgering en Het huis van het Nederlands werden de tips ook voor anderstalige kinderen en hun ouders goed lees- en verstaanbaar.

De tips werden vergezeld van een tekening die een rustige omgeving toont en waar het aangenaam werken is, eronder wordt een omgeving afgebeeld waar het best moeilijk is om je gedachten erbij te houden.

2015-09-09-huiswerkkaart_02Reeds enkele jaren geleden startte de gemeente met huiswerkbegeleiding in de Ruisbroekse scholen. Naast huiswerkklassen werd er ook een vormingstraject aangeboden voor leerkrachten en ouders. Dankzij de middelen voor taalstimulering en de inzet van vrijwilligers kunnen wij nu onze huiswerkklassen uitbreiden naar andere scholen. Om alle kinderen en ouders een duwtje in de rug te geven bij de start van de lagere school ontwikkelden we deze huiswerksteekkaart.“ besluit Marleen De Kegel, Schepen voor Vlaams Beleid en Integratie.

%d bloggers liken dit: