SINT-PIETERS-LEEUW:- Op maandag 6 juli 2015 werd een demo gehouden door het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw aan de eerste dynamische sluis op de Herdeweg.
De poort vervangt een carterblok die op deze weg lag. De dynamische sluis is een primeur voor ons land en zal vanaf 13 juli werken.

2015-07-06-dynamische-sluis_01
2015-07-06-dynamische-sluis_04Schepen voor Mobiliteit Jan Desmeth : “Land- en tuinbouwers en hulpdiensten kunnen zo vlotter werken en hoeven niet langer om te rijden, terwijl het sluipverkeer van meer dan 700 wagens per dag, zes dagen per week, en dit van 7u tot 18u gespreid, effectief geweerd blijft.

Deze week wordt de camerabewaking geplaatst en vanaf maandag 13 juli 2015 kunnen licentiehouders de poort gebruiken.

Het binnengebied tussen Postweg en Brusselbaan kent objectief gemeten het grootste probleem van sluipverkeer van onze hele gemeente. Reeds 20 jaar sleept het probleem aan.
In die twee decennia werden telkens maatregelen genomen, die het probleem van de ene zone naar de andere verschoof. Met het invoeren van de boomstructuur kwam een einde aan het verplaatsen van het probleem. Het gebied blijft volledig bereikbaar is, maar kan niet langer doorkruist worden. Om de nadelen van het omrijden voor land- en tuinbouwers en andere zelfstandigen, die er hun boterham verdienen, te verlichten, wordt de karterblok in de Herdeweg vervangen door een dynamische sluis met selectieve doorgang. De dynamische sluis (poort met beperkte doorgang voor licentiehouders) vervangt een statische sluis (karterblok).
2015-07-06-dynamische-sluis_02 2015-07-06-dynamische-sluis_03
Een licentiehouder komt aangereden en kan de poort openen door via zijn GSM een nummer te bellen. De poort opent zich en na het doorrijden sluit deze automatisch.

Schepen voor Mobiliteit Jan Desmeth : “Deze oplossing kwam er na overleg met zowel de actiegroep “pro” als de actiegroep “contra” de sluipwerende maatregelen. Deze dynamische sluis vervangt en versoepelt de huidige karterblok.“

Schepen voor Openbare Werken en Landbouw, Bart Keymolen: “Zo willen we tegemoet komen en een oplossing bieden aan de land- en tuinbouwers voor de nadelige gevolgen van de huidige statische sluizen, die hen een normale werking moeilijker maakt. Onder de noemer leefbaarheid mogen we zeker het werkbaar en dus ook het economisch aspect niet negeren.“

Schepen voor Mobiliteit, Jan Desmeth, vult aan: “Ook de bewoners, die in het binnengebied wonen, en niet éénduidig tot een bepaalde hoofdweg behoren, kunnen een licentie krijgen. Hiermee behouden we een duurzame oplossing voor het weren van het vele sluipverkeer, vooraleer de gemeente Anderlecht haar groot woonproject aan Erasmus realiseert. Aangezien iedereen bereikbaar blijft (zonder gebruik van deze poort!), kunnen vrienden en familie ten allen tijde bij iedereen in het binnengebied op bezoek gaan.”

Er werden bij de gemeente nu reeds vijftien land- en tuinbouwers licenties aangevraagd. Vijfentwintig bewoners gaan ook reeds hun gsm gebruiken om naar hun woning te kunnen rijden.

4 comments

 1. Men vergeet erbij te zetten dat de mensen die daar wonen voor deze toegang moeten betalen !
  Betalen we al niet genoeg taksen ?
  Krijgen de voorstanders ook een toegang?
  Het stoorde hun toch niet om rond te rijden ?

 2. De invoering van dergelijke systemen is een zoveelste beknotting van de gegarandeerde bewegingsvrijheid in België. Nu is het zo ver dat openbare wegen afgesloten worden, met enkel toegang voor geregistreerde gebruikers. Enkel de mensen die in dit gecreëerde getto wonen, werken of grond bewerken kunnen er dus in. Je kan net zo goed een camera met herkenning plaatsen, die bij voorbeeld een verplicht te dragen badge op de borstkas in de vorm van een zeshoekige ster moet zien om de poort te openen.

  Ik denk dat er fundamentele maatregelen ontbreken. De openbare wegen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Dat is net een openbare weg.

 3. Gaan deze mensen dat ook de sluiproutes tussen de Postweg en de Ninoofsesteenweg mijden om daar geen overlast te bezorgen, want daar komen ook wel grote hoeveelheden auto’s door in de spitsuren, of zijn deze bewoners geen bevoordeelde burgers dan,

 4. Ik vermoed dat de dynamische sluis word betaald door de betrokkene inwoners en de openbare wegen die nu privaat geworden zijn ook onderhoud worden door deze inwoners en niet door de belasting betalers van Leeuw?
  De echte problemen die moeten opgelost worden zijn de files op de Bergensestwg. vanaf de Colruyt tot aan de Ring in Anderlecht en die op de Ring “bocht van Forst”en afrit Ikea.

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: