RUISBROEK: – De leerlingen van de 4de en 6de klas van de Basisschool Jan Ruusbroec ontvingen vandaag in Don Bosco Halle van de 4de jaars beroep hout hun zelf bedachte “Muziekmachine”.
2015-06-03-muziekdoos (08)

MyMachine Vlaanderen, een initiatief van MyMachine vzw in samenwerking met Vlajo, maakt het mogelijk voor kleine en grote kinderen om hun eigen droommachine te ontwikkelen. Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een ‘machine’ (IDEE) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten Industrieel Productontwerpen van Howest (ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs (MACHINE).Meer dan 600 kinderen en studenten uit 22 scholen uit heel Vlaanderen gingen afgelopen schooljaar aan de slag om 24 ingenieuze droommachines en 1 nieuwe MyMachine-computergame te realiseren.
2015-06-03-muziekdoos (14)
Uitvinders krijgen voor het eerst hun droommachine te zien
In het 4de jaar Beroeps Hout van Don Bosco in Halle slaagde Kenar Asim en Karlien Bonnewyn er met de hulp van Anne Dewinter en meester Matthias Agneessens er in om een prachtige droommachine te realiseren.
Frans Van Nieuwenhuyse, Technisch directeur bij Don Bosco Halle:” Het is een mooie droommachine geworden maar er waren voor de hoge school in Kortrijk en voor de leerlingen hier in Don-Bosco toch enkele kopbrekers om de machine te realiseren. Want het bleek toch niet allemaal zo eenvoudig om dit te maken. Ze hebben de laatste dagen nog heel hard moeten werken om het tegen vandaag klaar te krijgen. De droommachine bestaat nu uit vier reeksen buizen met steeds een andere toonhoogte. Dus als je het zelfde liedje speelt aan een andere kant van de machine zal het zelfde liedje steeds anders klinken. Dat is allemaal berekend geweest dat die buizen in de machine allemaal de juiste lengte hebben om de verschillende noten en toonhoogten  te bereiken. Later waar je ook gaat na de lagere school zal je dat leren in de lessen fysica en natuurkunde hoe dat komt.  
De jonge uitvinders van Basisschool Jan Ruusbroec uit Ruisbroek waren onder de indruk toen ze hun ‘Muziekmachine’ te zien kregen.

De Muziekmachine
Alexia Castillo droomde van een machine die muziek op de speelplaats zou brengen (zie artikel 24 oktober 2014). Vandaag was ze zeer blij met het resultaat en hoopt ze dat er veel op gespeeld zal worden op de speelplaats.
De muziekmachine bestaat uit een hele grote klankkast met buizen. Op de buitenzijde vind je een muziekboekje. Zo heeft elke buis zijn eigen klankkleur en kan elk kind – letterlijk – aan de slag om van de speelplaats een feestelijke en muzikale omgeving te maken!

Deze diashow vereist JavaScript.


Slottentoonstelling MyMachine – small dreams, big ideas
Na het voorstellingsmoment vertrekt de machine richting Kortrijk en wordt ze samen met alle andere machines en de MyMachine computergame gepresenteerd aan het brede publiek tijdens de MyMachine Vlaanderen Tentoonstelling 2015 in de Budafabriek in Kortrijk van 18 juni t/m 28 juni 2015.

%d bloggers liken dit: