huis-van-het-kind_logoVLAAMS-BRABANT / SINT-PIETERS-LEEUW:- Sinds november 2014 erkende Kind en Gezin 118 Huizen van het Kind in Vlaanderen. Vandaag organiseert de provincie Vlaams-Brabant een netwerknamiddag om de 22 erkende Vlaams-Brabantse Huizen van het Kind te helpen uitbouwen.
Jaarlijks worden in Vlaams-Brabant 11.500 kinderen geboren. Om jonge gezinnen met kinderen te ondersteunen, kregen 22 initiatieven de erkenning van Kind en Gezin om een Huis van het Kind uit te bouwen voor hun regio. Het gaat om Aarschot, Asse, Beersel, Diest, Dilbeek, Druivenstreek (Overijse, Hoeilaart), Glabbeek, Grimbergen, Haacht, Halle, Herent, Kortenberg, Landen, Leuven, Pajottenland (Galmaarden, Gooik, Herne, Bever, Lennik en Pepingen), Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Pieters-Leeuw, Zuid-Oost Hageland (Zoutleeuw, Kortenaken, Geetbets en Linter), Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Zemst.

2015-01-19-huis-van-het-kind_VLA-BRA
Huizen van het Kind als centraal aanspreekpunt voor ouders
Het aanbod voor gezinnen is op dit moment versnipperd. Dat bemoeilijkt de toegankelijkheid en zichtbaarheid van de dienstverlening. Zo moeten gezinnen zich, afhankelijk van de vraag, richten naar hun gemeente, consultatiebureaus van Kind en Gezin, inloopteams, opvoedingswinkels, expertisecentra kraamzorg of de verschillende projecten op het vlak van ontmoeting, groepswerk of ondersteuning.

De Huizen van het Kind zullen dit versnipperd aanbod groeperen in een centraal, herkenbaar en laagdrempelig aanspreekpunt voor ouders en andere opvoedingsverantwoordelijken. Lokale besturen, organisaties en gezinnen werken er samen om ouders een antwoord te bieden op allerlei kleine en grote vragen op het domein van de preventieve gezondheidszorg, opvoeding en/of het psychosociale noden. In een samenwerkingsverband leren organisaties elkaars aanbod beter kennen, waardoor ze gezinnen gerichter kunnen toeleiden, het aanbod afstemmen op de noden, en een geïntegreerde ondersteuning kunnen aanbieden.

De Huizen van het Kind werken samen met verscheidene partners. Het aanbod zal verschillen van gemeente tot gemeente en wordt afgestemd op de lokale noden.

Provincie steunt inhoudelijk en financieel
In de provincie Vlaams-Brabant kregen 22 initiatieven een erkenning om een Huis van het Kind op te richten.
Om deze Huizen te helpen een interessant aanbod uit te bouwen, geven we een subsidie van 52.500 euro. Deze som kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor de aankoop van materiaal of voor coördinatie’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor welzijn. ‘Ook inhoudelijk helpen we hen met een minimaterialenbank en netwerkdagen rond verschillende thema’s. Want als provincie hebben we nauwe contacten met zowel organisaties als lokale besturen en een helikopterzicht op deze sector. We zijn daardoor ideaal geplaatst om alle actoren samen te brengen en zo een rijk en onderbouwd aanbod voor ouders te stimuleren’.

De provincie organiseert in de loop van 2015 een aantal netwerknamiddagen voor de Huizen van het Kind rond verschillende thema’s. De eerste netwerkdag vindt vandaag plaats. Deelnemers leren er welke methodiek ze kunnen gebruiken in hun gemeente om een Huis van het Kind uit te bouwen, een actieplan op te stellen in lijn met de lokale noden en een communicatieplan op te stellen.

Op de tweede netwerkdag van 5 maart zal gewerkt worden rond omgaan met kansarme gezinnen en in de derde sessie wordt dieper ingegaan op anderstalige allochtone gezinnen.

Omdat we merken dat boeken de drempel verlagen om de stap naar een ondersteuningsaanbod te zetten, bieden we de Huizen van het Kind een minimaterialenbank aan’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. ‘Deze bestaat uit een boekenpakket, waarbij we samenwerkten met het Boekenhuis, en een Boom met tatertaalrugzakjes’.

%d bloggers liken dit: