RUISBROEK: – In samenwerking met Pro Natura wordt er voor de drie gemeentelijke scholen Wegwijzer, Den Top en Populiertje en de vrije school Jan Ruusbroec een educatieve tuin ingericht.
De bedoeling is om kinderen meer groen te geven op de speelplaats, maar ook om kinderen te leren tuinieren. De gemeente startte hiermee deze ochtend in de gemeentelijke school Wegwijzer. Later zijn de andere drie scholen aan de beurt.

Onder ruime pers aandacht planten de leerlingen van het 4de leerjaar van De Wegwijzer in Ruisbroek de eerste haagjes en fruitbomen.
Onder ruime persaandacht planten de leerlingen van het 4de leerjaar van De Wegwijzer de eerste haagjes en fruitbomen.

Gunther Coppens, schepen voor Leefmilieu en onderwijs: ‘ De Wegwijzer is een school met weinig groen op de speelplaats. Ondanks het gebrek aan onverharde ruimte kan er door kleine ingrepen een heel ander beeld verkregen worden. 
Op een speelplaats in zijn geheel wordt niet alle ruimte benut men speelt steeds in het midden en niet naar de rand of in de hoeken. Als je de speelplaats inricht op een efficiënte manier zoals hier nu met haagjes en groen dan zal de speelplaats meer verspreid gebruikt worden en dus beter benut worden. Dus het rare is met de haagjes lijk je de ruimte in zekere zin te verkleinen maar eigenlijk vergroot ze de speelruimte.’
Voor dit project krijgt De Wegwijzer ook het bruin blauwtje toegewezen als koestersoort
.

Deze diashow vereist JavaScript.


Natalie Saelens, Coördinatie INL Pro Natura: ‘Vandaag planten de leerlingen een haagbeuk om het voetbalgedeelte af te scheiden van het rustigere gedeelte. Men zal de haag laten groeien tot op de hoogte van een kleine meter. Onder de haag komt een bodembedekkende plant die ook een nectar plant zal zijn naar insecten toe. Daarnaast komen er twee blokken met klein fruit, waar kinderen zelf de vruchten van zullen kunnen plukken en waar ze dan in de lessen ook iets mee kunnen doen. Tegen de schoolmuur komt er leifruit vooral appels ook met de bedoeling om dan iets met de appels te doen. Verder komt er ook een stukje moestuin van een meter breed. In de hoek aan de straatkant voorzien we een insectenhotel want dit project gaat ook over biodiversiteit samen met een kruidenspiraal. ‘

Dit project wordt gerealiseerd en gecofinancierd in het kader van het project Vlaamse Rand, in opdracht van de Vlaamse regering. Met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

%d bloggers liken dit: