SINT-PIETERS-LEEUW: – De tentoonstelling “Leeuw in WO I” van 21 november t.e.m. 17 december 2014 toont hoe ingrijpend de oorlog het dagelijkse leven in Sint-Pieters-Leeuw heeft beïnvloed.
vrijdagavond werd de tentoonstelling officieel geopend in kasteel Coloma.
Er was opmerkelijk veel volk opgedaagd voor een toch wel unieke tentoonstelling.

2014-11-21-TT_WOI_Sint-Pieters-Leeuw_26 2014-11-21-TT_WOI_Sint-Pieters-Leeuw_18
Jan Desmeth, schepen van Erfgoed : “Dankzij de open oproep naar onze inwoners werden het afgelopen anderhalf jaar een drietal vergaderingen gehouden met de gemeentelijke diensten, de erfgoedcel en heel wat geïnteresseerde inwoners. Het is dankzij hen dat deze tentoonstelling echt op niveau zit. Ik ben erg blij met het eindresultaat en wil graag iedereen bedanken, die ertoe heeft bijgedragen.’ (zie artikel 27/03/2013)

Victor Packu uit Vlezenbeek verzamelt al sinds 1978 kostuums, wapens, helmen en andere attributen uit WO I. Zijn collectie is zeker een aantrekkingspool. Paradepaardje van Victor zijn persoonlijke collectie is zeker een ongeschonden stootkar waarmee het Duitse leger zijn gewonden van het strijdveld haalde.
Victor Packu:’Het is al veel jaren een passie die ik erfde van mijn vader. Ik herinner me nog goed hoe ik als jong gastje met mijn vader mijn eerste metaaldetector kocht en hiermee op ronde ging in de Westhoek, de streek waar mijn roots liggen. Ik ga ook geregeld naar beurzen en ik ruil ook.
2014-11-21-TT_WOI_Sint-Pieters-Leeuw_09 2014-11-21-TT_WOI_Sint-Pieters-Leeuw_99
Curator, Patrick Huyberechts:‘De tentoonstelling is meer dan louter documenten bekijken. We hebben een belevingstentoonstelling willen bouwen. Zo zal je op de achtergrond in elke kamer van het Coloma kasteel geluidsfragmenten horen van interviews die de werkgroep deed met enkele honderdjarigen uit de gemeente en met voorgelezen stukken uit het gemeentearchief’,
Jan Desmeth, schepen van Erfgoed :’Een filmpje uit 1919 met de herdenking van het einde van de oorlog is ook een pronkstuk, net zoals de vlag en de foto uit Vlezenbeek. Geluid- en filmfragmenten, o.a. met enkele 100-jarigen, maken de tentoonstelling extra levendig.’

Verder stelt ook Fons Vanden Berghen enkele oude telecommunicatietoestellen zoals telegrafen voor die tijdens de Eerste Wereldoorlog door het leger werden gebruikt. ‘ Zoals vaak gaf ook deze oorlog aanleiding tot een versnelling van de technologische ontwikkelingen. Aangezien communicatie van oudsher van strategisch belang is bij oorlogsvoering was dit nu ook in WO 1 het geval. Van die periode zijn er 3 mooie draagbare telegraaftoestellen te zien.
Daarnaast zijn er ook nog meerdere klassieke telegrafen uit die periode opgesteld die naast het ‘burgerlijke’ gebruik ook maar al te goed van pas kwamen voor het doorseinen van berichten tussen de ‘tweede linie’ en de hoofdkwartieren (tot in Londen, Parijs,…). Een aparte opstelling laat aan toe, aan wie dat wil, om met een morsesleutel een berichtje te versturen dat dan op een kleine display in klare tekst wordt weergegeven.’ Fons geeft vanaf zaterdag 29 november elke zaterdag en zondag om 15u en 16u uitleg bij zijn collectie.

Deze slideshow vereist JavaScript.


Op het einde van de avond werd een speciaal gebrouwen Stoutbier geschonken, hetgeen uiteraard ook een link heeft met WO I. Dit biertje is één van de eerste producten gebrouwen door amateur-brouwer Raymond De Saeger uit Vlezenbeek.

  2014-11-21-klaprozen_Coloma_04Klaprozen in Colomapark
Alle leerlingen van de kunstacademie van Sint-Pieters-Leeuw maakten de voorbije weken een keramieken klaproos. Deze worden nu tentoongesteld in het Coloma park.
Curator, Patrick Huyberechts: ‘Klaprozen zijn het symbool van WOI en ik dacht dat dit een fijn en interessant idee was om bij deze tentoonstelling ook de kunstacademie erbij te betrekken. Dus elke leerling heeft één of meerdere klaprozen geboetseerd. En het resultaat kunnen de mensen nu bewonderen. 
We hebben ze bewust naast het kleine beekje geplaatst en ze monden uit in de vijver van het kasteel.’

De mensen zullen het klaprozen veld kunnen bekijken de duur van de tentoonstelling. Tijdens het laatste weekend van de tentoonstelling 13 en 14 december 2014 zullen de klaprozen per stuk aan 15 euro worden verkocht en de opbrengst wordt geschonken aan Rode Kruis Vlaanderen.Telkens van 14 tot 18 uur ter plaatse.

Zie ook ons artikel van 13/11/14 – leerlingen kunstacademie herdenken WOI met klaprozen

%d bloggers liken dit: