2010-10-03-Norkring-zendmast_Sint-Pieters-LeeuwSINT-PIETERS-LEEUW:- Het is twintig jaar geleden, dat de zendmast in Sint-Pieters-Leeuw voor het eerst radio en televisie uitzond in Vlaams-Brabant.
De zendmast van Sint-Pieters-Leeuw was de vervanger van de zendmast in Waver. Die was tijdens een storm in 1983 omgewaaid.

De zendmast van Sint-Pieters-Leeuw (soms ook de VRT-toren van Sint-Pieters-Leeuw genoemd) is een vrijstaande betonnen toren voor radio- en televisietransmissie.
Met de bouw werd gestart op 9 september 1991 en de toren werd opgeleverd op 28 januari 1994. op 14 oktober 1994 gingen de eerste FM signalen via de zendmast in Leeuw op antenne.

De betonnen toren is 300m hoog, heeft een diameter van 27m aan de basis en aan de top slechts 160 centimeter. De toren werd opgetrokken om de ontvangst in Brussel te verbeteren, en de locatie werd gekozen om het vliegverkeer vanuit de luchthaven van Zaventem niet te hinderen.

In het onderste gedeelte bevinden zich het zendergebouw en de kantoren, verspreid over 4 verdiepingen. Op 193 meter hoogte werd een koepel voorzien met alle communicatieapparatuur. De zendmast is sinds 2009 eigendom van Norkring België.
Het vormt het knooppunt van hun netwerk. Daar verwerken ze via glasvezelkabel de tv-, radio en datasignalen die hun klanten aanleveren en stralen ze door naar de zendmasten in heel Vlaanderen.

zendmast Zendmast_Sint-Pieters-Leeuw_binnenkant-zenderzaal

%d bloggers liken dit: