logo_14-18_PAJOTTENLAND-ZENNEVALLEI_WO1REGIO: – Begin 2014 ging het project ‘Pajottenland Zennevallei 14-18’ officieel van start om 100 jaar Groote Oorlog te herdenken (www.pajotzenne14-18.be). Aan de hand van collectie- en verhalendagen wordt nu op zoek gegaan naar interessante objecten, beelden en verhalen uit de regio. Om deze collectiedagen in de aandacht te brengen, start Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei vanaf 8 mei met een grootschalige broodzakkenactie. Wie een brood koopt, krijgt er een bijzondere lokale getuigenis uit de Groote Oorlog bij!

Maar liefst 90.000 broodzakken zullen in ongeveer 75 bakkers uit de regio verspreid worden. Op de verpakking maak je kennis met bijzondere foto’s of objecten die het relaas vertellen van de Eerste Wereldoorlog in onze regio. Het zijn voorbeelden van de voorwerpen en verhalen waar de erfgoedcel naar op zoek is. Zo ontdek je de laatste brief die Rodenaar Jaak Heymans van het front vol goede moed naar zijn familie schreef. Drie dagen later sneuvelt hij… Op één van de andere broodzakken prijkt dan weer een foto van de gemeenteschool in Strijland met een bedanking voor de Amerikaanse hulp. Heel wat andere interessante foto’s, maar ook medailles, brieven en verhalen van het dagelijkse leven moeten zich nog op zolders, in schuiven en kasten en vooral in de hoofden van mensen bevinden.

2014-04-28-broodzakkenactieElke broodzak is daarom eveneens een uitnodiging voor één van de collectiedagen die in mei en juni zullen plaatsvinden. Op deze collectiedagen wil erfgoedcel Pajottenland Zennevallei lokaal beeldmateriaal, herinneringen, verhalen en objecten over de Groote Oorlog verzamelen. Het materiaal zal gebruikt worden in een tentoonstelling en op een website voor scholen. Alles wordt gedigitaliseerd en voor iedereen beschikbaar gesteld via de erfgoeddatabank http://www.erfgoedplus.be. Uiteraard krijgt iedereen die langskomt, zijn object meteen weer mee naar huis!

Heb jij boeiende verhalen uit WOI? Kom langs op één van de collectiedagen:

zaterdag 17 mei 2014 van 14u – 17u, CC De Ploter, Ternat; zaterdag 24 mei van 10u – 13u, bibliotheek de Wolfsput, Dilbeek; zaterdag 31 mei van 10u – 13u, ontmoetingscentrum Ter Loo, Pepingen; zondag 15 juni van 14u – 17u, In de Verzekering tegen de Grote Dorst, Lennik

%d bloggers liken dit: