SINT-LAUREINS-BERCHEM / PAJOTTENLAND: – In de Oude Postweg van Sint-Laureins-Berchem gingen twee buren samen aan de slag als “koesterburen – landschapsbouwers” om een weide om te vormen tot groene parel: het werd meteen het grootste project van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei dit plantseizoen!
2014-04-16-RLPZ_omgevormde-weide_Oude-Postweg
Tijdens dit plantseizoen zorgde Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei met alle projecten samen voor : 1,7 kilometer hagen, 4640 m² houtkant, 600 m² bloemenweiden, 183 hoogstamfruitbomen en 81 bomen!
RLPZ tovert stevige groene cijfers uit zijn hoed. De voorbije maanden hebben ze samen met inwoners, gemeenten, ProNatura en partners hard gewerkt aan meer natuur en landschap in de hele regio.
Fiere eigenaars en Koesterburen kunnen er nu nog intenser genieten van streekeigen landschappelijk erfgoed.

2014-04-16-Oude-postweg-2_bomenplanDirecteur RLPZ, Alwin Loeckx: We willen mensen meer betrekken bij de natuur, door bijvoorbeeld privé-gronden om te toveren tot groene parels.” Elk jaar krijgen we veel aanvragen binnen, maar elk jaar focussen we zones of thematische insteek. Dit jaar ligt de focus in onze projecten vooral op hoogstamfruitbomen waaraan dit project in Sint-Laureins-Berchem ruimschoots voldoet.
RLPZ bied gratis advies, maakt een plan, zorgt voor ongeveer 70% subsidies voor de uitvoerkost zodat de eigenaar zelf maar een 30% hoeft te betalen.
We werken ook  samen met bedrijven uit de buurt. We zoeken elk jaar naar een goedkope, sociale en efficiënte partner, zo kwamen we bij ProNatura terecht om de werken uit te voeren
.”

Erfgoed RLPZ, Anneleen Vanderputten: Hier aan de Oude Postweg hebben we een totaal project gerealiseerd.
Alle factoren van Regionaal Landschap komen hier aan bod. Er werden 80 streek fruitbomen geplant, een meidoornhaag, een houtkant een klaverveld tegen onkruid, een veekering in de weide die later door dieren zal onderhouden worden en een linden rij langs de straatkant.’
2014-04-16-RLPZ_Oude-Postweg-anim

Koesterbuur, Katleen Bury: “Dit project heeft ons als buren veel dichter bij elkaar gebracht, er was veel cohesie. Ook de medewerkers van ProNatura die hier alles aangelegd hebben verdienen een pluim. Je zag dat ze fier op hun werk waren en dat merk je ook aan het resultaat‘.

Koesterbuur, Ruben Vanheste: ‘ We bevinden ons hier aan het kasteel van Gaasbeek, daarom vond ik het belangrijk dat er streekeigen planten gebruikt werden. Ik heb ondertussen zelf reeds een snoeicursus gevolgd al zal ik in het begin nog wel wat raad kunnen gebruiken.

%d bloggers liken dit: