2014-02-16-padden-zijn-er-vroeg-bijSINT-PIETERS-LEEUW: – Dit jaar is er een vroege paddentrek begonnen in België. Het weer is tot nu toe erg zacht en met een hoge vochtigheidsgraad. Hierdoor moeten we er rekening mee te houden dat de natuur en de padden hier vroeg op reageren.

In het vroege voorjaar trekken de vrouwtjespadden van hun winterkwartier naar het water, waar ze hun eieren zullen leggen.
Een lange, gevaarlijke tocht, die ze vaak met een opgewonden mannetje op hun rug moeten volbrengen. De paddentrek krijgt een massaal karakter wanneer het een graad of tien en regenachtig weer is.

Geert Cromphout: “Net als vorig jaar worden door Natuurpunt Leeuwe N007atuurvrienden afspraken gemaakt met de gemeente Sint-Pieters-Leeuw om in de Kerkhofstraat signalisatie en nadarafsluitingen te plaatsen om passanten en bestuurders bewust te maken van de piekuren van de paddentrek (19u tot 7u).

Aan de Hoogstraat bieden de paddentunnels die er intussen meer dan 10 jaar liggen een duurzame oplossing zodat de padden het poelengebied op een veiliger manier kunnen bereiken.

Buurtbewoners en wandelaars mogen natuurlijk hulp bieden om diertjes van de weg af te helpen op piekdagen.

Meer info: www.natuurpuntleeuwsenatuurvrienden.be

%d bloggers liken dit: