SINT-PIETERS-LEEUW: – Bakker Guido Devillé uit Sint-Pieters-Leeuw is voor “Bakers for Africa” van exchange  in Rwanda en Burundi.
Bedoeling is om de kennis en ervaring van het bakkersberoep te delen met jongeren uit Afrika.

2014-02-04-guidoinafrika_01
Vorige week verbleef Guido Devillé in Rwanda in een klooster bij zusters. Daar heeft hij in een lokale bakkerij opleiding gegeven aan een tiental jongeren.

Guido Devillé:” Men werkt er met een kender, een oven gestookt met hout. Dit is het materiaal waar we het moeten mee doen. Hier zijn het vooral broodproducten. Sandwisches, grote en kleine, broden, begniets die gemaakt worden. Mijn taak is om de producten te verbeteren. Ook hier heeft men nog niet gehoord dat men een weegschaal moet gebruiken. Om af te wegen wel, maar sandwiches worden hier stukje na stukje uit het deeg getrokken. En ik moet zeggen, ze zijn min of meer even groot. Ook deegtemperatuur is een probleem. Zij draaien degen van 35 tot 40°C, niet echt ideaal. Dus voor morgen staan er al emmers water in de diepvriezer. ”
2014-02-04-guidoinafrika_04 2014-02-04-guidoinafrika_03
Deze week is Guido in Bujumbura in Burundi. Hij helpt er Rudi een Belgische bakker uit Wallonië die verantwoordelijk is voor de bakkerij.

Guido Devillé:”Hier toch een totaal andere missie. Je hebt hier materiaal, het personeel heeft een minimum aan kennis. Alleen aan organisatie ontbreekt het. Hier is het niet de bedoeling om nieuwe producten te creëren maar om de huidige producten te verbeteren. En dit vooral door basis begrippen van de bakkerij toe te passen. Deegtemperatuur, kneedtijden, rusttijden … Gisteren heb ik samen met de verantwoordelijke stokbrood en cyabatta gemaakt op mijn manier. Met een poolich, koud water en langere rusttijd. Het resultaat was dan ook goed. Ik heb dan een paar broden meegenomen naat het Gastenverblijf en de felicitaties volgden. Zelfs van de Fransman die hier verblijft.

volg het project van Guido via: www.bloggen.be/bakker_guido_in_afrika/

%d bloggers liken dit: