SINT-PIETERS-LEEUW: – Naar aanleiding van de ingebruikname van het nieuwe recyclagepark sinds 2 januari 2014, werd het vandaag officieël geopend door het gemeentebestuur en haviland.
Het nieuwe recyclagepark bevindt zich op de Pepingensesteenweg 250 te Sint-Pieters-Leeuw.

2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_08
Schepen van milieu, Gunther Coppens: ‘In 1994 was Sint-Pieters-Leeuw één van de koplopers inzake afvalbeleid. Meer in het bijzonder waren wij één van de eerste gemeenten met een containerpark. Nu twintig jaar later spreken we niet langer van een containerpark, maar wel van een recyclagepark. Onze afvalberg vermindert enerzijds doordat we minder afval produceren, maar bovenal omdat we ons afval beter sorteren en recycleren. Er is op dit recyclagepark dan ook nog maar één fractie die ‘echt’ als afval kan worden gezien en dat is de fractie ‘grof vuil’. Met grof vuil kan je hier terecht, maar daarnaast wordt het ook nog enkele malen per jaar op afroep aan huis opgehaald. Dat grof vuil, dat decretaal verplicht betalend is geworden, kan hier gebracht worden, gewogen worden om vervolgens geperst de weg te vinden in een ‘container’. De wegende perscontainer die hier op ons park zal worden gebruikt, is vrij uniek. Als ik de mensen van Haviland hoor dan zal men hier binnenkort met andere gemeenten komen kijken naar onze wegende perscontainer want dit innovatieve idee is momenteel op nog niet al teveel plaatsen te vinden in het Vlaamse land.’
2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_02 2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_03

Maar er zijn nog andere nieuwigheden op dit park.

1. Zo is het park ingedeeld in 3 zones.
Een zone voor gratis fracties (papier, glas, pmd, kga, piepschuim, autobanden, afgedankte, elektrische en elektronische apparaten (AEEA) , een zone waarvoor toegangsgeld is verschuldigd (bouw, hout, groen) en tenslotte de perscontainer waar grof vuil per kilo betalend is.
Gunther Coppens: ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met veel denkwerk, vele uiteenlopende ideeën, vele scenario’s uiteindelijk gekomen zijn tot een park waar deze drie zones terug te vinden zijn, waarbij ruimte is gecreeërd om maximaal de interne mobiliteit te vrijwaren en waar het gebruikersgemak gemaximaliseerd is. Zo is er met de aanleg van het schuine vlak aan de containers een makkelijker toegang gemaakt tot bepaalde containers zoals bouw, sloop en groen waardoor dus meer gebruiksgemak is ontstaan.’

2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_06 2013-12-31-containerpark_02
2. Op dit park kan de inwoner van Sint-Pieters-Leeuw voortaan met al z’n spullen terecht.

Vanaf nu kan men hier alle dagen dat het park is geopend terecht met KGA. Kan men voortaan ook terecht met Afgedankt Elektronisch en Elektrische Apparaten zoals stofzuigers, frigo’s, enz. Men kan hier voortaan zelfs met gebonden asbest terecht.
Gunther Coppens: ‘Opgelet: we spreken over gebonden asbest! Hiertoe hebben onze parkwachters een specifieke opleiding gevolgd, een speciale container met een asbestzak staat hier ter plaatse en de nodige maskers en pakken zijn ter plaatse, want wij willen op geen enkel moment dat onze mensen in een onveilige situatie zouden komen die hun gezondheid in het gedrang zou kunnen brengen. Ook nieuw is naast de nog steeds beschikbaar container voor groenafval de speciale bak voor groen gemaakt uit L-elementen.
2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_07 2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_05

3. Ook het afvaltoerisme aangepakt.
2014-01-20-recyclagep​ark_Sint-Pieters-Leeuw_01Gunther Coppens: ‘Niet alleen is dit park enkel toegankelijk voor inwoners met een identiteitskaart uit Sint-Pieters-Leeuw. We hebben de inkomprijs maximaal gelijkgestemd met de omliggende gemeenten. Zo wordt het voor inwoners van andere gemeenten niet meer aantrekkelijk om gratis, op kosten van de Leeuwse burger, zijn of haar afval op ons recyclagepark te dumpen.’

Openingsuren recyclagepark:
maandag gesloten
dinsdag – vrijdag van 11.00 tot 18.00
zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

%d bloggers liken dit: