SINT-PIETERS-LEEUW: – Op de jaarmarkt van Sint-Pieters-Leeuw voert CD&V-werkgroep Vrouw & Maatschappij uit Sint-Pieters-Leeuw haar jaarlijkse Witte Lintjes campagne tegen geweld op vrouwen.

2013-11-11-witte-lintjes 2013-11-11-jaarmarkt_Sint-Pieters-Leeuw (28)
Hilde Van Impe, Voorzitster V&M Sint-Pieters-Leeuw: ‘Jaarlijks vinden meer dan 3000 verkrachtingen plaats, ofwel 8 per dag. Vorig jaar zijn in ons land 232 mensen het slachtoffer geworden van een groepsverkrachting, dat zijn er bijna vijf per week. Vrouw & Maatschappij wil een beter gebruik van bewijsmateriaal en DNA: meer samenwerkingsprotocollen met ziekenhuizen, opdat slachtoffers zo snel mogelijk na de feiten kunnen worden opgevangen en correct worden onderzocht door opgeleide artsen. Dit verzamelde bewijsmateriaal moet dan ook onmiddellijk en stipt worden opgevolgd in het verder onderzoek. Ook de DNA-profielen van verdachten, en niet alleen van veroordeelden, dienen in zaken van seksueel geweld te worden opgenomen in de bestaande databank.
Daarnaast vraagt Vrouw & Maatschappij een betere behandeling van slachtoffers. Nu kan een slachtoffer dat zich burgerlijke partij stelt, soms worden veroordeeld in de kosten van het deskundigenonderzoek, als het gerecht er niet in slaagt de schuldige te arresteren. Wij willen dat de rechter de bevoegdheid krijgt om zelf te beslissen of het slachtoffer de gemaakte kosten al dan niet moet betalen. Ook moet het audiovisueel verhoor bij aangifte van verkrachting de standaard worden. Evenzeer moeten vermoedelijke daders van verkrachtingen verplicht getest worden op HIV en andere seksueel overdraagbare aandoeningen. Nu zijn de rollen omgekeerd en moeten slachtoffers zware medicatie nemen om elk risico uit te sluiten. De strafmaten voor seksuele delinquenten kunnen zeer uiteenlopend zijn. Om dit te verhelpen moet een strafmaatdatabank worden opgericht. Verder is de behandeling van de dader essentieel om herval te voorkomen en moet deze behandeling zowel tijdens al na het uitzitten van een gevangenisstraf plaatsvinden.

Met het uitdelen van een Wit Lintje en een flyer wil Vrouw & Maatschappij de jaarmarkt bezoekers sensibiliseren. Wie een Wit Lintje draagt zegt daarmee:
• Geen geweld te plegen
• Geweld ook niet oogluikend toe te laten of te verzwijgen
• Geweldplegers aan te zetten om hulp te zoeken
• Iedereen te overtuigen om geweld te doen stoppen

%d bloggers liken dit: