SINT-PIETERS-LEEUW: – In het jaar van de 100ste verjaardag van Belle-Vue lieten de krieken lang op zich wachten door de opeenvolgende periodes van koude en droge hitte. Maar vanmorgen werden enkele tientallen tonnen krieken vanuit de streek van Tienen geleverd aan de brouwerij om toegevoegd te worden bij de Lambiek.
2013-08-05-kriekenoogst_Belle-Vue_01
Vanmorgen werden bij brouwerij Belle-Vue aan de Bergensesteenweg in Zuun de krieken variëteiten Gorsem en Kelleris geleverd om meteen te worden toegevoegd aan de jonge Lambiek.

Ieder jaar is het weer met spanning uitkijken naar de kriekenoogst, een belangrijk moment voor onze brouwerij. We hebben dit jaar inderdaad wat langer moeten wachten, maar de zon van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat we niet alleen verwend zijn op het vlak van kwaliteit, de oogst heeft dit jaar ook mooie hoeveelheden opgeleverd,” aldus brouwerijmanager Tom Dumortier.

Brouwmeester Fouad Krouchi zorgt al 27 jaar voor de kriekbieren van Belle-Vue
Brouwmeester Fouad Krouchi zorgt al 27 jaar voor de kriekbieren van Belle-Vue

Brouwmeester Fouad Krouchi: ‘ Onze krieken komen uit de streek van Tienen, meer bepaald van bij een teler in Sint-Margriet-Houtem. Dit jaar hebben we er uitzonderlijk lang moeten op wachten door het slechte voorjaar en daarna de hitte. Ik ben zelf regelmatig in de boomgaarden samen met de kweker gaan kijken wanneer ze optimaal waren om van de bomen geschut te worden. De krieken vallen bij het schudden op een dekzeil dat wordt opgerold en vervolgens wordt geledigd in grote tonnen met water. De krieken zinken dan naar de bodem van de ton, terwijl de takjes en bladeren komen bovendrijven. Deze techniek zorgt ervoor dat de krieken in optimale omstandigheden geoogst worden. Dit is nu zondag gebeurd, vandaar zijn de krieken met een koelwagen naar de brouwerij gebracht zodat ze niet kunnen beginnen gisten. Zoals je ziet worden ze hier meteen verwerkt. We pompen ze in zijn geheel dus ook met de pit want deze zorgen voor de aroma’s in de grote fouders bij de Lambiek.
De krieken zijn dit jaar iets kleiner door de hitte maar van een geweldige kwaliteit. Bij Belle-Vue gebruiken we de kriek variëteiten Gorsem en Kelleris omdat we vinden dat deze het kortst tegen de Schaarbeekse kriek aanleunen.’
2013-08-05-kriekenoogst_Belle-Vue
De bekende kriekbieren van Belle-Vue worden gebrouwen op basis van lambiek. Lambiek is het resultaat van een spontane gisting dankzij gisten die natuurlijk in de lucht aanwezig zijn. Voor de Belle-Vue kriekbieren voegen de meesterbrouwers maar liefst 80 kg krieken toe per 600 liter lambiek. Na 6 maanden rijping op eikenhouten vaten in de brouwerij ontstaat zo de kriekenlambiek.

%d bloggers liken dit: