SINT-PIETERS-LEEUW: –    Sint-Pieters-Leeuw werd genomineerd  als fietsgemeente 2012 (zie artikel 22/12/2011). Om deze nominatie te vieren organiseerde de gemeente vandaag onder een stralende zon ‘Leeuw fietst’ aan Zonnig Leven. Men kon er mountainbiken, fietstochten maken en deelnemen  aan een sneukeltocht.
De tochten telden 477 volwassen deelnemers en heel wat jongeren die met mama en papa mee fietsten.
 
De vroege voormiddag werd vooral gedomineerd door de mountainbikers. Hoebelbike had voor hen twee mountainbikeparcours uitgestippeld van 25 km en 45 km.
Voor de twee fietstochten was er een samenwerking met de Leeuwse Wielertoeristen. Zij hadden twee tochten uitgestippeld doorheen het Pajottenland.

Genoten werd er ook van de sneukeltocht.
Sneukelen is namelijk een samenvoeging van sneuken (nieuwsgierig zijn) en smikkelen (lekker eten). De route is dan ook een echte ontdekkingstocht van 16km door de gemeente geworden. Via de Oude Zuun gingen de fietsers naar de Konijnestraat waar ze bij Keymolen konden genieten van het lekkere ambachtelijke hoeve ijs. Daarna ging de tocht naar Raymond De Greef gepensioneerde fruitteler die uitleg gaf in een boomgaard en waar men een stukje fruit kon eten alvorens de rit verder te zetten. In de Appelboomstraat Kwamen bij Luc Vanhasselt De echte Vlezenbeekse aardbeien aan bod. De kinderen experimenteerden met het dippen van een aardbei in chocolade. Hoeven we te vertellen dat dit hen smaakte? Daarna fietste men door het natuurgebied Volsembroek naar hoeve Van Cutsem waar de echte rijstpap klaar stond. De laatste stop alvorens naar Zonnig Leven terug te keren was in de Lantaarn waar men werken van kunstenaars kon bewonderen bij het buttigen van een Lambic of fruitsap.
Leeuwenaren die de tocht gedaan hadden beschreven hem achteraf met ‘Fantastisch!’.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In Zonnig leven stond ook een tentoonstelling opgesteld over de rijke fietsgeschiedenis van onze gemeente. Er werd heel wat aandacht geschonken aan de cultuur rond het Leeuws wielrennen zoals de vele Leeuwse wielerclubs en de gedreven supporters langs de kant van de weg.

Ook de Nostalbus de rijdende tentoonstelling van de erfgoedcel Pajottenland & Zennevallei stond opgesteld aan Zonnig Leven. De bus licht een tipje van de sluier op van het mobiliteitsverleden van de regio door de tijd.

Ook de innerlijke mens werd niet vergeten. Doorlopend kon men aan de bar genieten van een streekbiertje. Om de honger te stillen na al die inspanningen, zorgde Hoeveslagerij Berchemveld voor lekkere pensen.

%d bloggers liken dit: