REGIO: – De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft er een nieuw lid bij. De algemene vergadering van HORAL keurde de toetreding goed van Gueuzerie Tilquin uit het Waalse Rebecq. Deze geuzestekerij is meteen het eerste HORAL-lid buiten de provincie Vlaams-Brabant.

Gueuzerie Tilquin ging van start in februari 2009. Het was 12 jaar geleden dat er nog een geuzeproducent was bijgekomen in het Brabantse (de vorige was geuzestekerij De Cam uit Gooik, die in 1997 werd opgericht).

Tilquin is de allereerste geuzestekerij van Wallonië. Het bedrijf is gevestigd in Bierk (Bierghes, Rebecq), op 200 meter van de taalgrens, en wordt geleid door Pierre Tilquin (38). Pierre is bio-ingenieur en behaalde een doctoraat in statistiek en genetica. Nadien volgde hij een intensieve brouwopleiding in Leuven en deed hij ervaring op bij brouwerij Huyghe (Melle), 3 Fonteinen (Beersel) en Cantillon (Anderlecht).

Tilquin brengt een oude geuze op de markt die een blend is van 4 verschillende lambieken.
Wij kopen wort aan bij 4 collega-producenten: Boon, Lindemans (Vlezenbeek), Girardin en Cantillon. Onze oude geuze is eigenlijk een perfect voorbeeld van Vlaamse, Waalse, en Brusselse samenwerking want het zijn lambieken van het Pajottenland en Brussel, die hergisten, rijpen en samengevoegd worden in Wallonië”, aldus zaakvoerder Pierre Tilquin.

De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 500 hectoliter. 30 tot 40% van de productie van Tilquin wordt verkocht in België. 40% gaat naar de Verenigde Staten en de rest wordt geëxporteerd naar Italië, Scandinavië en Japan.

Tilquin is geen brouwerij maar een geuzestekerij. Er wordt dus geen bier gebrouwen. Tilquin koopt wort aan bij verschillende lambiekbrouwers en laat die brouwsels gisten in eiken vaten gedurende 1, 2 of 3 jaar. Daarna worden de lambieken ‘geassembleerd’ en gebotteld. In de fles hergist het mengsel opnieuw gedurende ca. 6 maanden. De platte lambiek wordt dan een sprankelend bier. Het volledige productieproces duurt met andere woorden bijna drie jaar.

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) werd opgericht in 1997. De vzw verenigt alle geuzeproducenten van Vlaams- en Waals-Brabant. Op dit ogenblik maken 11 brouwerijen en stekerijen deel uit van de Hoge Raad: Boon (Lembeek), De Oude Cam (Gooik), De Troch (Wambeek), 3 Fonteinen (Beersel), Girardin (Sint-Ulriks-Kapelle), Hanssens (Dworp), Lindemans (Vlezenbeek), Mort Subite (Kobbegem), Oud Beersel (Beersel), Tilquin (Bierk) en Timmermans (Itterbeek). De brouwersvereniging promoot oude geuze en oude kriek en onderneemt tevens stappen betreffende de bescherming van deze ambachtelijke bieren.

Meer info: www.horal.be

%d