VLEZENBEEK: – Op de officiële opening van de nieuwe kleuterschool van de Ave Mariabasisschool stelde Gemeentelijke Werkgroep voor Streek- en Volkskunde (LEWE) een nieuw themanummer voor, dat helemaal gewijd aan de geschiedenis van de Ave Mariabasisschool, die dit jaar haar 125ste verjaardag viert.

Dit tripel LEWE themanummer jaargang 2012, nr. 1-3 beschrijft de ontstaans-geschiedenis en de evolutie van de AVE Mariabasisschool van Vlezenbeek, van bij haar oprichting in 1884 tot op heden. 125 jaar onderwijs in een lokale dorpsgemeenschap is méér dan een leven op zich. Het is het verhaal van vele generaties jonge mensen die er hun eerste onzekere stappen zetten.

Dit werk kwam tot stand door de gedrevenheid van Michel Magnus en zijn ploeg medewerkers.
In deze studie zitten ook getuigenissen verwerkt van inwoners die in de Ave Mariabasisschool school liepen of die er werkten. Via hun verhaal zie je niet enkel de school groeien en bloeien, je leest er vooral hun liefde in voor ‘hun’ school. Verder werden er tientallen foto’s van toen en nu in dit werk opgenomen. Velen zullen zich wel herkennen.
Vlezenbeek is fier op zijn school, de Vlezenbekenaar is dankbaar om de jaren die hij er doorbracht en denkt met nostalgisch genoegen terug aan die tijd.

Wie geïnteresseerd is in het Lewe-tijdschrift kan een jaarabonnement nemen door € 5 over te schrijven op rekening BE26 0910 1163 0329 van Gemeente-bestuur Sint-Pieters-Leeuw.
125 jaar Ave Mariabasisschool in Vlezenbeek apart kost slechts € 5.
Meer informatie over LEWE is te bekomen bij de secretaris Gilbert Pické, Tel. 02/377 97 10 of via heemkunde@sint-pieters-leeuw.be

Bron: Gilbert Pické

%d bloggers liken dit: